Stroom

J.Willems stelde deze vraag op 14 juni 2019 om 09:09.

Wat vinden jullie , als natuurkundige , dat er nu constant over stroom wordt gesproken ,terwijl dit elektriciteit zou moeten zijn . 

Reacties

Theo de Klerk op 14 juni 2019 om 09:29
"Stroom" is in spreektaal synoniem geworden met "elektriciteit". Daar vinden we dus niet zo veel van. Behalve dat er weer een bron van misverstanden bij komt (net als gewicht/massa/kracht) als er met fysieke blik naar gekeken wordt en er wel degelijk verschil is. Dan is een stroom van 230 V uit het lichtnet volslagen wartaal. En wat te denken van een rekening voor "gas en licht"?

Elektriciteit in het dagelijks leven komt vrijwel alleen "zinvol" voor als er lading stroomt. Wissel- of gelijkstroom. Lichtnet (licht? o ja - de lampen die aan gaan) of batterij.
Dus "stroom" is een bijna onvermijdelijke eigenschap van de elektriciteit die we gebruiken.
Jan van de Velde op 14 juni 2019 om 09:30
Dag J.Willems,

Ik denk dat we stomweg niet kunnen verwachten van elke Nederlander dat die van elk vakgebied het jargon en de definities kent en dat in het dagelijks leven consequent vaktechnisch correct gebruikt. 

Hetzelfde overkomt mij in vakgebieden waarvan ik geen verstand heb. En ik denk ook niet dat dat een ernstig probleem is, en al helemaal niet "mijn probleem"als buitenstaander. 

Ik denk dat het de taak is van de specialisten in elk vakgebied om te beseffen dat op elk "dorpsplein" hun uitdrukkingen een totaal of iets andere betekenis hebben (of ook géén betekenis), en dat ze er rekening mee houden dat ze iemand die in hun vakgebied binnenkomt bij aanvang of gaandeweg een correcte en begrijpelijke "taalcursus" geven. En verder dat, wanneer ze uit hun vakgebied naar buiten moeten communiceren richting algemeen publiek, voor die communicatie een fatsoenlijke vertolking richting "gewone mensen" maken. Dat lijkt me heel wat eenvoudiger te organiseren dan andersom. 

Groet, Jan
Jan op 14 juni 2019 om 09:53
Beste Jan en Theo 

Zelf heb ik een elektrotechnische opleiding. En ik erger me dat, na de privatiseren van de energiemaatschappijen deze verandering plaats vond. 
Daarvoor is er altijd door energiemaatschappijen gesproken over elektriciteit. 
Dat “men“ het verschil niet weet, begrijp ik ook niet. 
De meeste Nederlanders hebben op z’n minst een middelbare opleiding gehad en daar op z’ n minst de Wet van Ohm geleerd waar duidelijk is dat spanning en stroom onderdelen zijn van elektrische energie. 
Maar ook, dat nu nieuwslezer enz het nu alleen nog maar over stroom hebben. 
Er ontstaan daardoor zeer rare teksten, zoals “bij een overstroming is de stroom uitgevallen“ 
Ik vind dat “men“ verkeerd wordt voorgelicht en dat taalkundige zich moeten bemoeien met hun vak, en niet dat zij kunnen zeggen dat stroom een synoniem is van elektriciteit. 
Ps, Theo, naar mijn idee is er sprake van gelijk- of wisselspanning ipv  gelijk- of wisselstroom.
Theo de Klerk op 14 juni 2019 om 11:13
Er is sprake van spanning als er geen stroom loopt. Als er wel een stroom loopt dan is dit een gelijk- of wisselstroom als gevolg van een (gelijk- of wissel)spanningsverschil. Want laten we dan consequent zijn: er is geen "spanning" maar een spanningsverschil.

Gebruik van "stroom", "licht" (elektriciteit), "lichtnet" (elektriciteitsnet), "stopcontact" (wandcontactdoos), "zekering" (smeltveiligheid) is al gemeengoed lang voor de privatisering van energie-bedrijven. Die zijn daar m.i. niet "schuldig" aan.
Zo zijn er wel meer idiote geaccepteerde uitspraken. "De zon schijnt niet". Dat doet ie al 4 miljard jaar achtereen. Beter is "ik zie de zon niet schijnen".

Verder bepaalt een nieuwslezer of krant niet zelfstandig of "stroom" voortaan de stroming van geladen deeltjes dan wel het transport van energie is. Dat wordt wellicht door hen beinvloed (net zoals die verfoeide Gooise "R" uit mijn eigen geboortestreek) maar uiteindelijk is het de vox populi (volksstem) die bepaalt wat iets betekent. "Vet" was vroeger een stof, "cool" was vroeger koud, "gaaf" zonder onvolmaaktheden, "episch" een verhaal. Tegenwoordig verstaat "men" er iets anders onder.

Dus bij een (water)overstroming kan de stroom (van elektrische energie) uitvallen. 

Op cynische noot kun je stellen dat een school de (bijvoorbaat verloren) strijd mag aangaan om straattaal weer om te buigen naar correct woordgebruik. Houd leerlingen en leraren van de straat.
Jan op 14 juni 2019 om 14:20
Beste Theo 

Bedankt voor je reactie. 
Ik was benieuwd hoe jullie zouden reagegeren op mijn vraag. 
Al verschillende poginging gedaan bij oa energie bedrijven om toch te proberen om niet meer het woord stroom te gebruiken (bv. Energie nota waar wordt aangegeven hoeveel stroom er is gebruik in KWH !) 
ik zal er mee moeten leren leven dat het hopeloos is, en dat ik me hersens zo moet programmeren dat, als er sprake is van groene stroom, dit geen riviertje is vol met kroost . 😀😀😀

hartelijke groet , 

jan Willems
Theo de Klerk op 14 juni 2019 om 15:07
Groene stroom... net zoiets als Groen-Links (Rood-Rechts?). En mensen moeten hun "licht" of "stroom" betalen. In idiote eenheden kWh (niet KWH) - zonder kWh zouden we een aantal vragen in de vraagbaak kunnen overslaan. Gewoon alles in joules.
Maar het is ingeburgerd en vechten is tegen een bierkaai. Beter om te gaan vissen in de Groene Rivier (de oude loop van het Pannerdensch Kanaal).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)