Lisanne
stelde deze vraag op
02 november 2005 om 19:47.
Ik moet onderzoeken wat de bezinkingssnelheid is bij bolletjes met verschillende diameter. daarvoor moet ik eerst de theorie verklaren maar hier kom ik niet uit:
Na het loslaten zinkt een bolletje na verloop van tijd met een constante snelheid. Deze constante snelheid is de bezinkingsnelheid. a Hoe groot is de resultante van de krachten (of: de netto-kracht) op het met constante snelheid zinkende bolletje? b Toon aan dat de bezinkingsnelheid vz gegeven wordt door: vz = d2xk, waarin k = gx(rhob – rhov)/(18xetha) en d = 2xr. Gebruik hierbij de formule voor het volume V van een bol: V = 4/3xphixr3.
ik snap dat de d de diameter is en dat je die dus berekend door 2 keer de straal, maar verder kom ik er niet uit
alvast bedankt
Reacties
Jaap
op
02 november 2005 om 20:13
Dag Lisanne,
a Hoe luidt ook al weer de eerste wet van Newton?
b Op de zinkende bol werken drie krachten (die samen de resulterende kracht vormen). Welke drie zijn dat?
Vul ze in: kracht(en) omhoog=kracht(en) omlaag.
Vervolgens kun je elk van deze drie krachten vervangen door een uitdrukking (formule) die voor die kracht geldt, en kun je de massa vervangen door dichtheid*volume.
Vervang het volume door de uitdrukking die je zelf noemde. Je ziet de gewenste uitdrukking voor de bezinkingssnelheid dan verschijnen.
Deze afleiding geldt trouwens alleen als de vloeistof laminair ("in laagjes") om de bol heen stroomt. Daarvoor is nodig dat het Reynoldsgetal Re= rhovloeistof*snelheid*diameter/η kleiner is dan 0,5. In de praktijk betekent dit dat je een vloeistof met een grote viscositeit moet gebruiken en/of (heel) kleine bolletjes.
Succes met jullie opdracht!
lisanne
op
02 november 2005 om 20:53
hoi jaap, bedankt voor deze tip maar ik kom er nu nog niet helemaal uit :$ :?
ik heb nu dit: Vvloeistof x rhovx g + 6 x phi x èta x r x v = 4/3phi x r3. rhob x g
dat laaste kan je dan naar links halen en dan krijg je = 0 maar verder kom ik niet meer..
kan je mij daar nog even mee helpen?? (A) groetjes Lisanne
Jaap
op
02 november 2005 om 23:38
Dag Lisanne, Je bent al goed op weg. Breng de eerste term (opwaartse kracht) eens naar rechts. Wat kun je zeggen van het volume van de verplaatste vloeistof, vergeleken met het volume van de kogel?
Aan de rechterzijde kun je dan het een en ander buiten haken halen. Deel links en rechts door dittem&dattem om de snelheid v vrij te maken. Mocht r in de uitdrukking voor v blijven staan of ehh..... dinges?