Massa en aantrekkingskracht

Marques stelde deze vraag op 27 oktober 2005 om 18:12.
Ik ben in een discussie gekomen met mijn werkgever over de snelheid waarmee een voorwerp op de grond valt kan iemand mijn helpen hiermee?

Stelling ; als je van een hoogte van 40 meter een 2 ballen laat vallen met de zelfde omtrek maar een ander gewicht ( 1 van plastic en 1 van Lood ) welke is als eerst op de grond ?

Als je nu de zelfde test doet maar nu door een buis waaruit de lucht verstand is verwijdert door bijvoorbeeld vacuüm , heeft dit dan invloed ?

Mijn idee is dat de massa van belang is om de snelheid te kunnen berekenen waarmee het object op op de grond komt , volgens mijn werkgever zou dit veranderen op het moment dat er geen luchtweerstand meer is , dus met andere woorden massa en aantrekkingskracht staan niet in verbinding met elkaar bij een vallend object. <

Help wie weet antwoord op deze stelling en kan naslag bieden om door te nemen.

Reacties

Jaap op 27 oktober 2005 om 21:05
Dag Marques,

Laten we eerst naar de tweede situatie kijken: val in vacuüm. D

e zwaartekracht van de aarde op de loden bal is groter dan op de plastic bal. Daardoor zou de loden bal eerder op de grond komen. Maar de zwaardere loden bal verzet zich sterker tegen het in beweging komen. Daardoor zou de loden bal juist later op de grond komen dan de plastic bal. Beide effecten heffen elkaar op, zodat beide ballen tegelijk landen. Bij deze "vrije val" heeft de massa van een bal geen invloed op de snelheid waarmee hij de grond treft.

Beide effecten zijn er ook in de tweede situatie. Maar nu wordt de val geremd door de luchtwrijving. Op beide ballen werkt een even grote wrijvingskracht omhoog. Het gevolg is dat de loden bal eerder op de grond komt dan de plastic bal. In deze situatie heeft de massa van een bal wel invloed op de eindsnelheid.

Behalve jij en je werkgever hebben nog andere beroemde mensen hierover gediscussieerd, ook toen men nog geen vacuüm of plastic kende. Daarover kun je lezen op bij voorbeeld  (google: galilei aristoteles toren )
Marques op 28 oktober 2005 om 13:30
Bedankt voor u antwoord ,het is een heel stuk duidelijker.Helaas heb ik geen gelijk naar dat is mijn eigen schuld,ik weet nu wel hoe het zit.Nogmaals BedanktR.Marques
Jaap op 28 oktober 2005 om 19:34
Dag meneer/mevrouw Marques,

De beste onder de "Oude Grieken", Aristoteles, had bij dit onderwerp ongelijk. U bevindt zich dus in goed gezelschap.... En sommige werkgevers vinden het wel prettig om gelijk te krijgen..... ;-)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)