Temperatuur Gloeidraad/Gloeilamp

Martijn stelde deze vraag op 11 mei 2004 om 13:56.
Wat is de beste en of gemakkelijkste manier om de temperatuur van een gloeidraad van een gloeilamp te bepalen? Ik ben op internet aan het snuffelen geweest, en heb manieren gevonden om dit met behulp van een thermokoppel te doen, of met een draadwikkeling (op advies van mijn leraar). Maar hoe kun je de temperatuur van een gloeilamp meten met behulp van een draadwikkeling? Hoe gaat dit in zijn werk? Of zijn er andere betere methodes? Groeten, Martijn.

Reacties

redactie op 19 mei 2004 om 13:58
hallo martijn,een manier om de temperatuur van een gloeilamp te bepalen is door het spectrum te bepalen (de intensiteit uitgezet tegen de golflengte). als je weet welke kleuren licht er door de lamp worden uitgezonden, weet je welke temperatuur hierbij hoort (zie hiervoor theorie van zwarte straler van Planck).veel succes!;)wieteke
Johan op 27 januari 2005 om 15:24
Hoi,Ik zit met hetzelfde probleem.Voor een onderzoekje moet ik het verband tussen de temperatuur van de gloeidraad en de temperatuur van de gloeidraad bekijken.Ik heb een thermozuil tot m'n beschikking, maar nog weinig idee hoe deze in een opstelling te plaatsen en de spanning die eruit komt om te zetten naar een temperatuur.Johan
Tijmensen op 29 april 2005 om 23:49
Je kunt bij verschillende spanningen de stroomsterkte meten en R berekenen.Als de a = weerstand-temperatuurcoeefficient opzoekt (BINAS?) weet je hoeveel de weerstand toeneemt als de temperatuur 1 graad stijgt.Bijv.: Stel w = 0,01/°C en bij 20 °C is R = 10 ohm. Hoe heet is de draad nu bij 12 ohm.Opl.: R is toegenomen met 2 ohm dus de temp. is toegenomen met 2/0,01 = 200 °C en de temperatuur van de draad is dus 293 + 200 = 493 °C.
Ben op 21 januari 2013 om 20:31

De methode van Tijmensen is niet erg betrouwbaar. De formule voor het berekenen van een weerstand bij een hogere temperatuur met behulp van de weerstands-temperatuurcoëfficiënt (α) is alleen geldig bij kleine temperatuurverschillen. Als je die zou gebruiken over een temperatuurgebied van 20°C tot ca. 2800 K (de temperatuur van een gloeidraad van een lamp van 100 W) gaat het hopeloos fout. Ik heb die waarde gevonden op Wikipedida. Die temperatuur komt overeen met een rendement van ca 9% lichtopbrenst tegen 91% warmte. Dat is voor zo,n grote gloeilamp een redelijke waarde en dus acht ik die temperatuur redelijk betrouwbaar. Als ik dan terug ga rekenen metα naar 293K (20°C) kom ik uit op een negatieve weerstand van -6000 Ω. Dat kan niet kloppen.

Succes

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)