uitrekking en veerconstante
salah stelde deze vraag op 25 maart 2019 om 13:10.Reacties
dat is er niet echt.
Bedoel je het verband tussen de UITREKKING van een veer en de VEERCONSTANTE ?
Groet, Jan
Salah plaatste:
Ja ik bedoelde wat is het verband tussen de uitrekking van een veer en de veerconstanteOp basis van "Ik snap er niks van!" kunnen we je helaas niet helpen. Misschien hoef jij dit ook (nog) niet te snappen, of hoef je dit niet zó te snappen. Als je iets anders wél moet snappen stel je beter je eigen vraag vanuit de oefening die jij nu probeert op te lossen. Open daarvoor beter dan een nieuwe vraag.
Groet, Jan
Misschien bedoel je "uitwijking" als de afstand uit de evenwichtsstand en "uitrekking" als maximale uitwijking. Dat wordt dan "amplitude" genoemd.
Fres = Fveer als alleen de veer een kracht veroorzaakt.
Fres is een resultante. Dus als je in een omgeving kijkt waarbij op een object 2 krachten werken, dan is Fres nooit Fveer.
Maar neem bijv. een veer waaraan een massablokje hangt in evenwicht. De veer is dus iets uitgerekt, de massa beweegt niet. Op die massa werken 2 krachten. De veer wil het blokje omhoog trekken, de zwaartekracht wil het naar beneden trekken. Beide krachten zijn gelijk groot maar tegengesteld. Netto is er dan geen kracht: Fres = Fveer + Fzw = 0
Als je weet dat een blokje een massa van 10 kg heeft, dan weet je ook dat Fzw = -10 g (g=9,81 m/s2) en "min" omdat de kracht naar beneden wijst.
Omdat Fres = 0 = Fveer - 10g en dus Fveer = 10 g (even grote kracht maar met + naar boven wijzend).
ik heb nog nooit van een krachtconstante gehoord. Is dat niet een wat onhandig synoniem van veerconstante? Kun je dat woord eens laten zien in een stuk context, bijvoorbeeld een citaat uit je boek?
emma
ik heb geleerd dat Fres = Fveer wanneer het gaat om een horizontale veer. dat klopt ook wel, dan helpt de zwaartekracht niet mee de veer uit te rekken, want zwaartekracht werkt immers alleen verticaal.
En dan geldt uiteraard wel Fres= Fveer, tenminste, als wrijving verwaarloosd mag worden.
groet, Jan
Als x alleen een uitrekking (uitwijking) is bij een veer, dan is m een veerconstante. Als specialisatie van alle mogelijke krachtconstanten.
Maar ik ben dit onderscheid nog niet tegengekomen. De enige constante die ik ken in deze context is C als veerconstante. Met de eenheid N/m is het een kracht (N) constante...
En Fres is NIET altijd - Cu. Alleen voor een horizontale veer die nergens tegenstand ondervindt (wat praktisch onwaar is omdat het dan op een tafel ligt en het tafelblad wrijving geeft. Alleen vrij in het ISS ruimtestation is dat vrijwel goed benaderbaar als de veer horizontaal zweeft).
In alle andere gevallen is - Cu een van de krachten die, opgeteld bij de andere, tot Fres leidt.
emma
welja, waarom makkelijk doen als het moeilijk ook kan. Een geheel overbodig onderscheid, jammer.
Staat zoiets ook in de paragraaf over wrijvingskracht: Fw= µ Fn ?
met µ = krachtconstante,
maar in het geval van wrijving µ = wrijvingscoëfficiënt?
Dat zou dan wel moeten om consequent te zijn, maar daarom niet minder nonsensicaal.
Ik geef al bijna twintig jaar met redelijk succes natuurkunde-onderwijs zonder het ooit over een krachtconstante gehad te hebben (zoals gezegd, ik had er nog niet van gehoord) . Ik ga dat maar zo houden denk ik, dan breng ik mijn leerlingen tenminste niet onnodig in de war.
"A difference that makes no difference is no difference"
Groet, Jan