radioactiviteit

lotte stelde deze vraag op 20 oktober 2005 om 19:20.
Stoffen kunnen óf a-straling uitzenden, óf B-straling uitzenden. De a- of B-straling kan wel in combinatie met y-straling. Maar a- en B-straling gaan niet samen. Kan iemand mij de logica hiervan uitleggen?

Alvast bedankt..

Reacties

Jaap op 20 oktober 2005 om 22:31
Dag Lotte,

Alfastraling komt voor bij zware kernen. Hoe groter het aantal protonen, hoe sterker hun onderlinge elektrische afstoting. Deze wordt gecompenseerd door de aanwezigheid van neutronen in de kern. Zware kernen bevatten meer neutronen dan protonen.

Als een zware kern een alfadeeltje uitzendt (2p+2n), ontstaat een kern waarin het neutronen"overschot" iets groter is dan in de moederkern. Dat komt de stabiliteit ten goede.

Als diezelfde kern een bètadeeltje in plaats van een alfadeeltje zou uitzenden, zou in de kern uit een neutron een proton ontstaan (plus het wegvliegende elektron=bètadeeltje plus een antineutrino). Daardoor zou het neutronen"overschot" juist kleiner worden dan in de moederkern, wat de stabiliteit vermindert.

Het zou niet "logisch" zijn als deze "tegengestelde" processen tegelijk zouden optreden. Dat een alfastraler ook gammastraling kan uitzenden, komt doordat er een (dochter)kern in een aangeslagen toestand ontstaat. Deze raakt zijn overtollige energie kwijt door uitzending van een gammafoton. Dit geldt ook voor bètastralers (hoewel er grote verschillen zijn tussen alfa- en bètaemissie).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)