Robert
stelde deze vraag op
29 januari 2019 om 20:50.
Zie bijlage Kan iemand alstublieft uitleggen wat potentiële elektrische energie en potentiaal precies zijn. Uit de definitie snap ik het eigenlijk helemaal niet. Bedankt
Snap je wel de de definitie en principes van potentiële zwaarte-energie (Epot= m·g·h) ?
Want dat lijkt daar namelijk heel erg op.
groet, Jan
Robert
op
29 januari 2019 om 21:18
Bedankt voor uw antwoord. Nee, eigenlijk ook niet zo erg. Dit was namelijk zelfstudie daarom dat ik zulke moeilijkheden mee heb en dus zou ik het fijn vinden mocht u het in kort zonder moeilijke termen uitleggen. Alvast bedankt
Het maakt het makkelijk om de energie of kracht te berekenen van een willekeurige lading of massa: de potentiaal of veldsterkte x lading (of massa)
Jan van de Velde
op
29 januari 2019 om 21:50
Tja, simpel uit te leggen op "papier" is dat niet, je moet dat ook een een beetje aanvoelen.
Stel je een zware steen voor die je een berg op rolt: dat kost je een hoop energie.
Energie gaat nooit verloren, wordt alleen maar omgezet van de ene vorm in de andere.
Als je daar die steen rustig bovenop die berg ziet liggen zie je er niks aan, maar toch moet al die energie èrgens zijn gebleven. De vorm die die energie heeft gekregen noemen we "potentiële" energie. Potentieel als in: "het kan er weer uit gehaald worden". Die steen ligt namelijk niet op zijn laagst mogelijke punt in het zwaartekrachtsysteem met aarde en steen.
Een klein duwtje is genoeg, en dan gaat die steen "vanzelf" rollen, naar beneden, onder invloed van die zwaartekracht. Die potentiële energie die erin zat wordt meter voor meter omgezet naar bewegingsenergie. Omdat dingen niet uit zichzelf gaan bewegen weten we dat die energie èrgens vandaan gekomen moet zijn.
in een zwaartekrachtveld geldt: hoe verder twee voorwerpen van elkaar verwijderd zijn, en hoe groter hun massa's, hoe groter de potentiële energie in het systeem: dus Epot= m·g·h (in die "g" zit de massa van de aarde verstopt) .
Kun je dit idee volgen?
groet, Jan
Robert
op
29 januari 2019 om 22:04
Jan van de Velde plaatste:
Stel je een zware steen voor die je een berg op rolt: dat kost je een hoop energie. ..//..
Super bedankt. Ja dit kan ik perfect volgen.
Jan van de Velde
op
29 januari 2019 om 22:13
Nou, in plaats van een aarde en een steen uit elkaar trekken (wat we in in feite doen als we een steen een berg oprollen) gaan we twee elektrisch geladen voorwerpen uit elkaar trekken. Zijn die voorwerpen tegengesteld geladen, dan kost ons dat energie, net als een steen een berg op rollen.
Kijk nou eens met die ogen naar je boekuitleg van elektrische potentiële energie.