Lichtkleur
Kim stelde deze vraag op 21 december 2018 om 11:28.Beste meneer/mevrouw,
Blauw + rood licht zien wij als paars, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk als de golflengte van de fotonen uit het licht verandert als blauw en rood licht samen in een lamp zitten. Het spectrum van zonlicht bevat namelijk paars licht met een eigen golflengte, als rood en blauw licht met hun eigen golflengte.
Dus wij zouden graag willen weten: is paars licht anders dan rood + blauw licht?
Wat denkt u hiervan?
Wij horen graag van u!
Vriendelijke groeten,
Pia en Kim
Reacties
Wat wel gebeurt is dat je ogen maar voor 3 kleuren gevoelig zijn (niet 1 frequentie maar een ruim interval): grofweg RGB: rood, groen en blauw.
Als rood licht op je netvlies valt, activeert het de roodgevoelige cellen en "zie" je rood. Hetzelfde voor blauw. Maar als beide op je oog vallen dan ontvangen je hersenen tegelijk signalen "rood" en "blauw" en maakt er dan een mengkleur van, die je als paars ziet.
Paars licht (violet) bestaat ook met een eigen frequentie. Hiervoor is geen gevoelige cel op je netvlies. Maar het interval van de rood-, groen- en blauwgevoelige cellen zijn ook een beetje gevoelig voor de violet frequentie en sturen dan alle drie een signaal naar de hersenen die daar opnieuw paars (violet) van maken. De sterkte van de drie signalen bepaalt welke kleur je hersenen "zien".
Een kleur als bruin zit niet in het spectrum van zonlicht. Toch zie je zo'n kleur bruin wel. Ook hier worden de drie RGB gevoelige netvliescellen verschillend sterk geactiveerd en "zie" je de mengkleur bruin.

Het is eigenlijk wel handig dat we maar 3 kleuren zien: zo kun je "full colour" tijdschriften uitgeven die in 3 kleuren (+ extra zwart) worden gedrukt. Maar de kleurpuntjes kunnen zo dicht bij elkaar staan dat je oog de drie kleuren tegelijk ziet en daar dan allerlei kleuren van kan maken.
Een kleurentelevisie is feitelijk op hetzelfde idee gebaseerd: het heeft op elke pixelpositie drie verschillend gekleurde LEDjes (rood,groen,blauw). Met deze drie kleuren worden de overige "bedacht" door je hersenen doordat ze alle drie in verschillende sterkte tegelijk worden ontvangen en tot het zien van een mengkleur leiden.
Zie ook https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/53564
Kim plaatste:
Het spectrum van zonlicht bevat namelijk paars licht met een eigen golflengte,
dag Pia en Kim,
Er bestaat nogal verwarring als het gaat om de benaming van kleuren als paars, purper en violet. En dat wordt dan nog eens verergerd door versimpelde plaatjes van regenbogen of kleurenspectra; hieronder gaat dat bijvoorbeeld hélemaal fout:
Werkelijk violet zul je eigenlijk alleen maar zien als een heel erg donkerblauw, ook al omdat je kegeltjes er maar weinig gevoelig voor zijn. Het spectrum hieronder komt al wat dichter bij de waarheid, al lijkt mij hier het violet nog wat overdreven richting paars:
het verschil tussen indigo en violet valt eigenlijk alleen maar op als je een golflengte uit het indigogebied en eentje uit dat violetgebied die ver uit elkaar liggen scherp begrensd tegen elkaar plakt, zoals hier. Laat je dat zoals in de natuur geleidelijk in elkaar overgaan dan is eigenlijk niet meer te zeggen waar het een ophoudt en het andere begint.
Voeg daar nog twee dingen bij:
- dat iedereen wel een beetje anders kleuren waarneemt,
- en dat kleurenschermen qua weergave ook kunnen verschillen, zelfs als je niet aan de instellingen hebt zitten prutsen,
en de verwarring is compleet.
Maar paars is dus in geen geval een afzonderlijke lichtkleur/golflengte, maar een mengsel van golflengten waar je hersens een kleur bij verzinnen, Zoals je hersens ook wit licht verzinnen als ze een zeker mengsel van diverse golflengten waarnemen. En dat laatste kan gaan om een continuespectrum van duizenden golflengten door de regenboog heen (zonlicht) , of om een slim mengsel van maar 3 golflengten in evenwichtige intensiteiten. Je hersens verzinnen ze waar je bij staat.... :)
groet, Jan