Orde van grootte

Tim stelde deze vraag op 03 november 2018 om 14:23.

Goedemiddag allen,

 

Om mijn verhaal over het belang van de orde van grootte bij schattingen en hoofdrekensommetjes kracht bij te zetten ben ik op zoek naar wat historische verhalen/blunders hierover. Ik kan mij herrineren dat er wel wat leuke voorbeelden over zijn, ik kan er alleen geen vinden helaas. Iemand die hier wel zo'n voorbeeld klaar heeft en mij daaraan kan helpen?

 

Met vriendelijke groet,

 

Tim

Reacties

Jan van de Velde op 03 november 2018 om 19:01
dag Tim,

Wellicht bedoel je zoiets als de schatting van de oude Grieken omtrent de afstand aarde-zon?

https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Sizes_and_Distances_(Aristarchus)

Mijn leerlingen komen in proefwerken regelmatig kennelijk zonder blikken of blozen tot bijvoorbeeld de slotsom dat een granieten aanrechtblad 2,25 g weegt, of dat een fietser met 300 km/h de bocht om gaat. 

Verder wil mij zo 123 ook even niks te binnen schieten, maar wellicht blijft deze vraag in mijn achterhoofd rondwaren en denk ik er nog eens aan als ik iets tegenkom uit de werkelijke wereld.

groet, Jan
Theo de Klerk op 03 november 2018 om 22:47
Er is trouwens een verschil tussen aannames en daarop gebaseerde uitkomsten (zoals de Grieken met omtrek aarde of afstand tot de zon) en orde-grootte fouten. Dat laatste gaat uit van aannames maar daarbij worden dan "domme" rekenfouten gemaakt waarbij factoren 10 over het hoofd worden gezien. 
Dus orde grootte fouten komen in allerlei foutieve berekeningen voor.

Andere domme fouten (echt dom en vaak bijzonder kostbaar) ontstaan als in een groep de ene helft alles in Imperial Units (pounds, inches, Fahrenheit) doet en de rest in metrieke eenheden (kg,m,K)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)