Weerkaatsingstijd

Anne-Floor stelde deze vraag op 06 oktober 2005 om 16:02.
Waardoor wordt de weerkaatsingstijd (reverberation time, RT60) langer bij lagere frequencies van noten? De snelheid van geluid blijft hetzelfde, dus het moet met de hoek die de geluidsgolf met de muur maakt te maken hebben...

Bedankt!

Reacties

Lisa op 06 oktober 2005 om 20:34
Hallo,
volgens mij is die tijd gewoon constant,
wat bedoeld wordt met reverberation time is de tijd die het duurt voor een geluid om uit te doven (tijd die het kost om 60 dB onder het oorspronkelijke niveau te zakken) dit komt door interactie met materiaal in de omgeving.

Groetjes.
Bert op 06 oktober 2005 om 21:19
Beste Anne-Floor,

ik kwam met wat gegoogel al snel op de site van hyperphysics (http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/acoustic/reverb.html)

waar veel interessante natuurkunde te vinden is. Onder het kopje "Modeling Reverberation Time" vind je een formule  en ook een tabel met absorptiecoëfficiënten. Daar vind je het antwoord op je vraag, want de geluidsabsorptie is sterk frequentie-afhankelijk. Bij "harde" materialen, zoals tegels en glas is de absorptiecoëfficiënt het kleinst bij hoge frequenties. Bij "zachte materialen", zoals gordijnen en beklede stoelen is de absorptiecoëfficiënt juist het kleinst bij lage tonen. Dat is de reden dat lage tonen in een concertzaal met een goede akoestiek een langere RT60 hebben.

Bert

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)