dag Moska,
dat is zoiets als het verschil tussen
- de zwaartekrachtversnelling (in m/s², of misschien inzichtelijker, in newton per kilogram) op een punt nabij bijvoorbeeld een hemellichaam,
en
Die zwaartekrachtversnelling is voor mij en mijn balpen even groot, we bevinden ons samen op nagenoeg hetzelfde punt t.o.v. de aarde, dus ca 9,81 N/kg, afgerond ongeveer 10 N/kg.
De zwaartekracht op mij is echter een paar duizend keer groter dan die op mijn balpen. In mijn geval rond de 900 N, en op mijn balpen misschien 0,2 N.
Laat ik me met mijn balpen een eind de ruimte in schieten dan is op een paar duizend kilometer hoogte die veldsterkte al afgenomen tot 5 N/kg. De zwaartekracht op mij is dan ca 450 N, op mijn balpen ca 0,1 N.
moska plaatste:
..//..maar wat is dan de betekenis van de elektrische kracht in een elektrisch veld?
niet de kracht op een proeflading, (beter de eenheidslading, een elektron of een proton), maar de werkelijk gemeten kracht op een geladen voorwerp, geladen met vele van die eenheidsladingen.
Stel dat we ergens de elektrische veldsterkte meten en die vaststellen op 3 newton per elektron, dan zal de elektrische kracht op een (netto)lading van 200 elektronen dus 600 N bedragen.
Duidelijk zo?
groet, Jan