Absorptie

leah stelde deze vraag op 11 mei 2018 om 23:44.

Haii

in de bijlage heb ik een foto toegevoegd van een stukje info wat ik vorig jaar heb opgeschreven over absorptie als de energie van de foton niet overeenkomt met het verschil in energie van de banen. 



Ik vroeg mij af of het misschien iets verder uitgelegd kan worden wat ik hier precies over heb opgeschreven. 

- waarom is het zo dat dan alsnog absorptie kan plaatsvinden 
- waarom moet daarvoor de energie vd. Baan samen met Ef groter zijn dan de ionisatie energie?
- hoe kan het überhaupt hoger zijn als de ionisatie energie, als dat de hoogste energie is die er is 
- is het zo dat het elektron dan het atoom verlaat en waarom is dat zo?

een heleboel vragen, ik hoop dat dit beantwoord kan worden :)

Reacties

Theo de Klerk op 12 mei 2018 om 01:18
- waarom is het zo dat dan alsnog absorptie kan plaatsvinden

absorptie vindt plaats als een foton precies de energie heeft die nodig is voor een elektron om van een lagere in een hogere baan rondom het atoom te komen.
Die energie moet precies passen want alle energie wordt opgenomen. Een foton is geen brok chocolade waar je een stukje (wat je aan energie nodig hebt) afbreekt. Een foton kan alleen alle of geen energie afgeven.

- waarom moet daarvoor de energie vd. Baan samen met Ef groter zijn dan de ionisatie energie?

Een elektron kan alleen van baan naar baan springen. Daarvoor is een vaste hoeveelheid energie nodig. Het kan ook uit een atoom worden losgemaakt. Daarvoor is de ionisatie-energie nodig. Een foton moet precies de energie hebben nodig om de sprong tussen banen mogelijk te maken OF de energie nodig om een elektron vanuit zijn huidige baan los te maken van het atoom. Er is dus niet 1 ionisatie-energie, het is de energie nodig om "los te komen" van het atoom. En hoeveel nodig is hangt af van de baan waarin een elektron zich bevindt. Meestal wordt waterstof beschouwd en neemt men aan dat het elektron in de laagste baan (n=1) zit. Dan is 13,6 eV nodig.
Een foton moet nu minimaal de ionisatie-energie hebben maar mag ook meer hebben. Een losgeslagen elektron zit niet meer in een vaste baan. Alle energie meer dan de ionisatie-energie wordt gebruikt om het elektron een kinetische energie te geven: een snelheid waarmee het het atoom verlaat.

- hoe kan het überhaupt hoger zijn als de ionisatie energie, als dat de hoogste energie is die er is

Zie vorige vraag. Ionisatie-energie is nodig om los te komen van het atoom, de rest wordt gebruikt voor kinetische energie van het elektron.

- is het zo dat het elektron dan het atoom verlaat en waarom is dat zo?

Ja. Met voldoende energie bevrijdt het elektron zich van de bindende krachten die het in banen rondom de atoomkern houdt. Het heeft de energie om te ontsnappen en doet dat ook. 
Vergelijk het met een knikker in een kuiltje. Als je het een voldoende grote zet geeft vliegt het uit de kuil. Geef je te weinig, dan kan het niet uit de kuil wegkomen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)