Werking spanningsgenerator

jan stelde deze vraag op 05 mei 2018 om 19:05.
Hoi, 

Kon u me vertellen waarom een rechthoekinge winding rond een as draait in een homogeen elektrisch veld? Daarbij zou ik ook graag weten hoe je spanning kan opwekken met dit principe.

Alvast bedankt voor de hulp! :)

Reacties

Theo de Klerk op 05 mei 2018 om 19:21
Kijk eens bij elke beschrijving van een gelijkstroommotor.
Het principe is dat de draaiende winding (moet niet per se rechthoekig zijn - rond werkt ook, maar heeft kleiner oppervlak) waar een stroom doorgaat twee zijden heeft waar de stroomrichting loodrecht op de veldrichting staat.
Een bewegende stroom in een magneetveld geeft een kracht op de draad waar de stroom doorheen gaat: de lorentzkracht (F = L.I.B , L= lengte draad (m) loodrecht op magneetveld B (T) waar een stroom I (A) doorheengaat). En die lorentzkracht laat het draadraam draaien.
Omgekeerd: als je mechanisch een draadraam draait in een magneetveld (zelf de lorentzkracht levert) dan gaat er een stroom lopen: dynamo of generator.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dynamo
en
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lorentzkracht
jan op 05 mei 2018 om 20:06
Bedankt voor de reactie, het verband waarom dit voor spanning zorgt begrijp. Enkel de reden waarom de winding rond een as draait ben ik niet zeker van of ik het goed interpreteer. 
Jan van de Velde op 05 mei 2018 om 21:28

jan de jong plaatste:

de reden waarom de winding rond een as draait ben ik niet zeker van of ik het goed interpreteer. 
dag Jan,

bedoel je iets als in een veelgebruikte animatie zoals deze?


(Walter Fendt)

Als je beseft 

jan de jong plaatste:

... waarom dit voor spanning zorgt ...
zou je ook moeten begrijpen waarom dat ronnddraait: zo is de flux door de winding continu aan verandering onderhevig, en het is juist die VERANDERING die voor een inductiestroom zorgt. 

Dat kan ook op allerlei andere manieren, bijvoorbeeld door een staafmagneet heen en weer te bewegen in en uit een spoel, maar dat is bijvoorbeeld lang niet zo efficiënt te bouwen en gevoeliger voor slijtage.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)