Experiment met weerstand

Bo stelde deze vraag op 15 april 2018 om 11:55.
Hallo,

Wij hebben het volgende experiment uitgevoerd:

Voedingskastje aangesloten op een buisje gevuld met gelatine. De andere kant van het buisje hebben we aangesloten op een voltmeter. De voltmeter hebben we aangesloten op het voedingskastje. Hier kwam als waarde 8v uit.

Daarna hebben we een 2e experiment uitgevoerd:
Voedingskastje aansluiten op een buisje met gelatine. In aan de andere kant van het buisje hebben we er een naald ingeprikt. Tegen de naald hielden we de ene kant van een weerstandje van 47k Ohm. Aan de andere kant van het weerstandje hebben we een met een krokodil knijper en een draad het weerstandje verbonden met de voltmeter. De voltmeter hebben we vervolgens weer verbonden aan het voedingskastje. Gek genoeg kwam hier dezelfde waarde uit als bij het experiment zonder de weerstand.

Wij snappen niet hoe dit komt en vroegen ons af of iemand ons hiermee kan helpen?

Alvast bedankt!

Reacties

Jan van de Velde op 15 april 2018 om 12:57
dag Bo,

Je verhaal leest als klemspanning meten op een schakeling met één weerstand (gelatinebuisje) of op een parallelschakeling van buisje en weerstand. En dan verwacht ik geen significante verschillen. Hoe goed geleidde die gel eigenlijk?

Verder weet ik niet zeker of ik je omschrijving goed snap, dus twee schakelschemaatjes tekenen en uploaden zou mogelijk verder verduidelijking kunnen geven.

groet, Jan
Bo op 15 april 2018 om 13:56
Hallo Jan,

Bedankt voor uw reactie!
De weerstand van de gelatine is ongeveer 20,2 KΩ.



Groetjes,
Bo
Jan van de Velde op 15 april 2018 om 14:11
dag Bo,

Ah, je voltmeter staat in serie met heel je schakeling in beide gevallen, en blokkeert dus de stroom. Althans, de weerstand van een praktische voltmeter is zó groot (bijv 10 MΩ voor een beetje fatsoenlijke meter) dat er slechts een miniem en dus verwaarloosbaar stroompje gaat lopen. Je kunt er dan verder een schakeling met een complete kerstboom aan componenten onder hangen, dat verandert geen praktische spat aan de gemeten spanning.
Je kunt het vergelijken met spanning meten over een open schakelaar:



omdat er geen (nou ja, micro-ampères dan...) stroom loopt meet je dus stomweg praktisch de bronspanning van je voeding. 

Interessante vragen: waarom meet je spanning (wat is je doel daarmee) en waarom meet je die zó (maakte je een denkfout, en zo ja, welke?)? Dan kunnen we eventueel eens zien hoe we een en ander wel correct en nuttig zouden kunnen aansluiten.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)