Tabel rontgen sievert
Jan stelde deze vraag op 31 maart 2018 om 20:43. L.S.
ik bezit een stralingsbesmettingsmeter met de schaal R. mR
waar vind ik de omrekeningstabellen naar Sievert mSv. nSv.
Zodat ik uit kan rekenen wat de toegestane waarden van de genetenstraling in mR/h naar de toegestane straling in nano Sievert zijn. Enz.
Reacties
De eenheid "rontgen" geeft aan hoeveel lading geabsorbeerd is door een massa (C/kg in SI eenheden) onder specifieke omstandigheden. Door een commissie CIPM (Comité International des Poids et Mesures - toen Frans het Engels nog overheerste) ooit vastgelegd als 1 R = 2,58 . 10-4 C/kg (coulomb/kilogram).
Afgeleid ervan is de "rem" (rontgen-equivalent-man) - ook een oude eenheid waarin men de straling "omrekent" naar schade bij een mens. Hierbij wordt de röntgen via allerlei factoren die met activiteit, soort straling, energie e.d. rekening houden, omgerekend.
Daarvoor geldt als omrekeningsfactor naar SI eenheden dat 1 rem = 10-2 Sv (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Roentgen_(unit))
De geabsorbeerde equivalente dosis (H) wordt uitgedrukt in eenheden sievert (Sv) en is de hoeveelheid energie die door een massa wordt geabsorbeerd (dosis D, eenheid J/kg), gecorrigeerd voor het type straling (alfa-deeltjes leveren 20x zoveel sievert op als beta- of gammastraling: correctiefactor Q):
H = Q D (Q=20 voor alfa-, 1 voor beta- en gammadeeltjes)
D = A t E /m (Activiteit in Bq (=vervallen/seconde) x tijdsduur (seconden) x energie per radioactief deeltje in J gedeeld door de absorberende massa (kg))
iedereen die niet beroepsmatig met radioactief materiaal werkt: 1 mSv/jaar
beroepshalve: 20 mSv/jaar (vanaf leeftijd 18 jaar)
beroepsopleiding: 6 mSv/jaar (indien jonger dan 18 jaar)
Aanvulling.
Een stralingsmeter die een schaalverdeling heeft in R(h-1), Gy(h-1) of Sv(h-1) wordt door stralingsdeskundigen overigens een dosis(tempo)meter genoemd i.p.v. een stralingsbesmettingsmeter. Een zogenaamde besmettingsmeter heeft standaard een schaalverdeling in counts per seconde (s-1), maar kan, indien gekalibreerd, ook ingesteld worden op Bq of Bq/cm2 (nuclidespecifiek).
Voor de omrekening van de exposie (X) in R (een grootheid die alleen gebruikt wordt voor fotonenstraling) naar de geabsorbeerde dosis (D) in lucht in Gy geldt:
1 R = 8,76·10-3 Gy = 8,76 mGy.
Bij een blootstelling aan straling zijn we echter niet geïnteresseerd in de dosis in lucht, maar in weefsel. De energie van de ioniserende fotonenstraling waar we in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben ligt tussen ca. 40 keV en 1,3 MeV. In dit energiegebied is het verschil tussen de geabsorbeerde dosis in lucht en de geabsorbeerde dosis in weefsel vrijwel te verwaarlozen, zodat ook voor weefsel bovenstaande omrekenfactor geldt.
Tot 1991 werd voor stralingsbeschermingsdoeleinden de grootheid dosisequivalent (H) gebruikt met als eenheid de sievert (Sv) (H = Q·D). Vanaf 1991 wordt de eenheid equivalente dosis gehanteerd: HT = wR·D, met stralingsweegfactor wR i.p.v. de kwaliteitsfactor Q. Voor fotonenstraling geldt dat de stralingsweegfactor 1 is, zodat H = D ofwel 1 Sv = 1 Gy.
Uit bovenstaande volgt dan dat ook geldt: 1 R = 8,76 mSv