Verband in formule?

Anoniem stelde deze vraag op 26 maart 2018 om 20:24.

Hoi,

Ik moet in een practicumverslag uitleggen of er een verband is in bepaalde formules en of je bepaalde gegevens uit kan zetten in een grafiek, maar zou iemand mij daarbij kunnen helpen, want ik ben geen held in het aanwijzen van verbanden. Ik weet een rechtevenredig verband, dat is het wel x)
Het betreft de formule R=rho*l/A

Alvast bedankt! 

Reacties

Jan van de Velde op 26 maart 2018 om 21:36
dag Anoniem,

elke formule geeft per definitie een verband .

de formule  vertelt dat hoe groter l hoe groter R, hoe groter ρ hoe groter R en hoe groter A hoe kleiner R . Dat is dan steeds "ceteris paribus", oftewel, aangenomen dat de rest daarbij constant blijft. En er zijn nog wel meer verbanden aan te wijzen: bijvoorbeeld als je eenzelfde weerstand R wil met een stof met een grotere ρ , dat je dan je l zult moeten verkleinen of je A zult moeten vergroten.

Anoniem plaatste:

of je bepaalde gegevens uit kan zetten in een grafiek, 


Je kunt alles in grafieken uitzetten, maar om die grafiek dan ook nuttig te laten zijn moet er wel een verband zijn tussen de grootheden op je assen, waarbij jij een grootheid varieert, en dan in je grafiek terugvindt wat daarvan het gevolg is voor de  (afhankelijke) grootheid op de andere as.

Is dit ongeveer een antwoord op je vraag?

Groet, Jan
Anoniem op 26 maart 2018 om 21:41

Hallo,
Bedankt! Zou u me toevallig ook kunnen vertellen welke echt een nuttige grafiek opleveren? Vind dat nogal lastig aan te geven, omdat ik niet helemaal weet waarop ik dat moet baseren.
Groeten, Anoniem

Jan van de Velde op 26 maart 2018 om 22:00
dag Anoniem,

Wat een nuttige grafiek kan opleveren hangt helemaal af van wat je wil onderzoeken. En dat is alles wat jij kan variëren tegen alles wat daardoor zal veranderen.

Lijkt het jou nuttig om te onderzoeken hoe A verandert als jij steeds l verandert, dan doe je dat. Bedenk maar eens of jij dat nuttig zou kunnen vinden, en hoe je dat onderzoek dan uit zou moeten voeren? 

Groet, Jan
Anoniem op 26 maart 2018 om 22:15
Hallo,

Dat klinkt wel als een goede voor het onderzoek dat wij moeten doen, bedankt!

Groeten, Anoniem
Jan van de Velde op 26 maart 2018 om 22:24
OK. Begin dan maar eens een hypothese te bedenken, en een proefopzet daarbij........

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)