Van een (u,x) diagram naar een (u,t) diagram

anoniem stelde deze vraag op 12 januari 2018 om 19:55.

 Hallo iedereen,

Ik ben bezig met het omzetten van een (u,x) diagram naar een (u,t) diagram. Ik heb hierbij de punten B en C gebruikt. Ik heb de (u,x) diagram 2 keer verplaatst naar rechts om de uitwijking op 2 andere tijdstippen te kunnen aflezen. 
Hieruit kreeg ik de volgende punten
B= t1=-20 t2=-11 t3=+8 
C= t1=0 t2=-18 t3=-15

Mijn vraag is hoe ik bij deze punten een (u,t) diagram kan tekenen.
Ik heb het (u,x) diagram uit de afbeelding in de bijlage gebruikt en zou moeten uitkomen op zelfde soort (x,t) diagam als in de afbeelding.






Reacties

Theo de Klerk op 12 januari 2018 om 20:56
De bijlage komt uit "Overal Natuurkunde" voor havo 5?

(u,t) is de uitwijking van 1 punt op meerdere tijdstippen.
(u,x) is de uitwijking van vele punten op hetzelfde tijdstip maar afstanden x

Dus kijk op (u,x) diagrammen hoe de uitwijking van een punt op een bepaalde afstand x is. En noteer voor welk tijdstip dit diagram geldig is.
Doe dat voor andere (u,x) diagrammen die voor hetzelfde punt de uitwijking weergeven op andere tijdstippen.

Construeer zo een (u,t) diagram voor dat ene punt.

Maar je bijlage (en het boek) tonen grafieken van (u,t) voor punt A (12b) en B (12c) en alleen (u,x) voor 12a (voor A, B, C en veel andere punten op een bepaald maar niet gegeven tijdstip t)

>Ik heb de (u,x) diagram 2 keer verplaatst naar rechts om de uitwijking op 2 andere tijdstippen te kunnen aflezen

Wat bedoel je precies met "2 keer verplaatst"? Hoe ver is dat? Hoeveel tijd is dan verstreken (als je weet dat golfsnelheid 6 m/s is en de golflengte 3 m)?
De genoemde tijdstippen bij B en C kan ik niet zo snel reproduceren...
anoniem op 12 januari 2018 om 22:54
Ik heb de grafiek 2 keer een halve meter opgeschoven (0 m, 0,5m en 1m als beginpunten) zoals in de bijlage te zien is. Daarna heb ik de uitwijking van de punten B en C afgelezen. Maar ik denk dat ik de uitwijking niet nodig heb om de (u,t) diagram te tekenen.

Als de golfsnelheid 6 m/s is, dan zijn er 2 golven per seconde. Dus dan is 1 golf een halve seconde en is de trillingstijd 0,5s. De uitwijking blijft hetzelfde als in de (u,x) diagram. Punt B begint dan met trillen op 3/4 van de trilling dus op 0,375s. En punt C begint met trillen na twee hele trillingen dus op 1,0s. 

Dank u wel voor u hulp!
Theo de Klerk op 12 januari 2018 om 23:09
Helemaal goed!

Punt B loopt in fase 3/4 (=t/T = x/λ) achter op punt A (A heeft al 3/4 trillingstijd en trilling achter de rug terwijl B dan pas begint te trillen) - of A loopt 3/4 fase voor op B (da's hetzelfde). Dus B begint pas met trillen op t=0+3/4x0,5s = 1,5/4 s - zoals figuur 12c trouwens al aangeeft en jij uitrekent: 0,375 s

Punt C ligt 2 hele golven achter op A (fase 2 of 2/1). Dus begint pas met trillen als 2 trillingen achter de rug zijn voor A, dwz 2x0,5=1s

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)