Oplader
Leonardo stelde deze vraag op 17 december 2017 om 18:29. Hallo,
Ik had een vraag over een praktijksituatie wat ik op mijn werk ben tegengekomen.
Mijn oplader zat in het stopcontact zonder dat een telefoon was aangesloten. Mijn collega vertelde dat dat gevaarlijk is omdat stroom brand kan veroorzaken. Ik gaf aan dat er spanning op zit, maar omdat de telefoon niet is aangesloten er geen gesloten stroomkring aanwezig is waardoor er geen stroom is en geen brand kan ontstaan. Wij konden het verder niet onderbouwen en ik vroeg me af wat hier precies natuurkundig aan de hand is.
Graag wil ik jullie visie hierin hebben.
Reacties
Jan van de Velde
op
17 december 2017 om 19:52
Leonardo plaatste:
omdat de telefoon niet is aangesloten er geen gesloten stroomkring aanwezig is
in een aangesloten oplader zitten sowieso twee stroomkringen: die waar de stekker aan zit (230 V) en die waar je telefoonbatterij aan hangt (3-6 V meestal) .
in wat ouderwetsere laders (die zwaardere) zit nog een transformator.
( www.sciencespace.nl )
Daar voel je al heel duidelijk dat dat ding (meestal) warm blijft in het stopcontact. De primaire stroomkring blijft namelijk (meestal) intact en hangt aan de 230 V.
Die dingen kennen dan ook meestal een niet te verwaarlozen standby-verbruik (sluipverbruik) .
De secundaire stroomkring lijkt wel onderbroken als je je telefoon eruittrekt, maar dat is niet zo'n heel eenvoudig stroomkringetje, daar hangt nog een hoop elektronica tussen, ook voor bijvoorbeeld een eenvoudige loodaccu-oplader:

(bewerkt van http://www.camperforum.nl)
En dan zie je duidelijk dat er niet een totale stroomkring onderbroken wordt als je rechts de te laden accu's wegpakt. Tussen plus en min zitten er nog wel meer vertakkingen
Modernere opladers werken niet meer met een transformator om de spanning omlaag te brengen, maar met een zg thyristor-schakeling, eenvoudig gezegd een schakeling die de pieken en dalen van een wisselspanning aftopt tot een instelbaar niveau (dus van 230 V van het lichtnet tot 5 V voor je accu). Dat is al heel wat energiezuiniger (worden minder warm bij gebruik en standby) . Maar die dingen hebben nog meer regelelectronica.
De enige manier bij beide systemen om ze helemaal uit te schakelen zou zijn als het verwijderen van het oplaadsnoer uit de lader of uit je telefoon mechanisch of elektronisch opgemerkt wordt en ervoor zorgt dat er aan de 230V-zijde een schakelaartje opent en daarmee het primaire circuit onderbreekt.
Of er veel opladers zijn die dat hebben, geen idee, maar ik denk het niet. Een test laat zien dat gemiddeld standby-vermogen van de modernste opladers van onze speeltjes ergens in de buurt van 0,05 W is:
https://www.howtogeek.com/231886/tested-should-you-unplug-chargers-when-youre-not-using-them/
Klinkt als niks. 365 dagen maal 20 uur ongebruikt in het stopcontact maal 0,05 W is slechts 0,365 kWh per jaar, minder dan een dubbeltje.
Maar een huishouden met 10 van die diverse dingen in huis vraagt al een onnodig vermogen van 0,5 W.
6 miljoen huishoudens 3 megawatt.
En dan praten we alleen over de modernste adaptertjes. wat ouder spul, TV's, radio's, dect-telefoons etc hakken er dieper in. Voor het totale sluipverbruik in Nederland draait een volwassen centrale 24/7. Beetje slordig...
Dus, alles wat in het stopcontact zit geeft (kans op) energieverbruik en op defect/brand. Als het er onnodig in zit is dat een onnodige kans.
Groet, Jan