lile
stelde deze vraag op
23 september 2005 om 14:07.
h0e werkt een schuifmaat?
Reacties
Jaap
op
23 september 2005 om 16:53
Dag Lile en Nienke, Een abstract verhaal over een schuifmaat zegt niezoveel. Je kunt er beter eens mee werken. Kun je er op school één lenen? Versier een kanjer uit een hogere klas en laat die voordoen hoe je ermee werkt.
Thuis op de computer kan ook, met een applet. Dat is een miniprogramma op de computer waarmee je iets kunt nabootsen, in dit geval een meting met een schuifmaat. Zoek met bij voorbeeld Google naar de combinatie applet schuifmaat. (of voor meer trefkans, applet vernier caliper) Applets heb je over allerlei onderwerpen. Je leert er makkelijk mee, omdat je meteen voor je ziet wat er gebeurt, zonder ingewikkelde verhalen. Groeten, Jaap K
CTB
op
07 december 2005 om 14:45
Nonius
Een nonius (van het Latijn voor negen) is een manier om een schaalverdeling nauwkeurig af te lezen. De nonius bestaat uit twee langs elkaar glijdende schalen waarvan er een bijvoorbeeld bestaat uit een centimeterschaal, onderverdeeld in millimeters door schaalstreepjes. Hiertegenover op het andere glijdende deel bevindt zich echter een schaaltje van 9 mm lang, dat eveneens in 10 gelijke delen is verdeeld.
?
Voorbeeld: Bij de eerste streep van de korte schaal wordt de normale aflezing op de lange schaal gedaan, b.v. 13 mm en dan nog iets. Dat 'nog iets' kan nu beter worden afgelezen door te kijken welk streepje op de korte schaal precies ligt tegenover een streepje op de lange schaal. Als dat de derde is, lezen we 13,3 mm af.
Hetzelfde principe gaat ook op als we verdelingen in een verhouding van 19:20 nemen in plaats van 9:10, maar dan is de aflezing zelfs op 1/20 deel nauwkeurig.
Het principe berust hierop dat het makkelijker is om te zeggen welke streepjes het best tegenover elkaar liggen dan om de relatieve afstanden links en rechts van het streepje op het oog te schatten.