chocomel opwarmen

Lieke stelde deze vraag op 18 oktober 2017 om 16:05.

 Hallo,
Kan iemand mij helpen met de volgende vraag:

wanneer je een warme chocomel bestelt in een café wordt de chocomel verwarmd door waterdamp. Waterdamp condenseert het tot 100 graden en koelt vervolgens veder af.

de warmte die het water afstaat wordt opgenomen door de chocomel. de temperatuur van chocomel zal stijgen. neem aan dat waterdamp een temperatuur heeft van 120 graden (begin temp) en afkoelt tot 50 graden. Soortelijke warmte van chocomel is gelijk aan de soortelijke warmte van melk (3,9 *10^3 )


Een beker chocomel (200 gram en 6,0 graden) wordt opgewarmd met 14,0 gram waterdamp van 120 graden. Bereken de eindtemperatuur van de chocomel. (Eindtemperatuur is dus niet meer 50 graden).


Kan iemand mij helpen????

Bij voorbaat dank

Reacties

Lieke op 18 oktober 2017 om 16:07
mij vraag is eigenlijk meer of ik de soortelijke warmte van water moet nemen of soortelijke warmte van waterdamp.
Theo de Klerk op 18 oktober 2017 om 16:27
Dit is een "afgestane warmte = opgenomen warmte" probleem.

Waterdamp koelt af. Hoeveel energie komt daarbij vrij?
Eerst van 120 graden naar 100 graden (blijft damp), dan naar vloeistof (kookwarmte - temperatuur blijft 100 graden) en tenslotte van 100 graden naar de eindtemperatuur (als vloeistof). Zoek voor damp/condenseer/afkoel vloeistof traject de bijbehorende soortelijke warmtes op.

De Chocomel warmt op. Van 6 graden naar een eindtemperatuur, maar blijft vloeistof (melk). Hoeveel energie (warmte) neemt het op?

Beide berekeningen moeten aan elkaar gelijk zijn. En bij beide zul je een term overhouden die (Teind - Tbegin)  of (Tbegin - Teind) (als het verschil maar positief is) bevat. Tbegin ken je van waterdamp in de 2 fasen en van de chocomel.
Even stug doorrekenen dus.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)