Christine
stelde deze vraag op
05 augustus 2017 om 21:11.
Kan iemand mij helpen met de vraag in de bijlage?
Reacties
Theo de Klerk
op
05 augustus 2017 om 22:19
We zullen maar met de standaard vraag beginnen omdat deze site geen antwoordmachine is: wat heb je zelf al bedacht en gedaan?
Christine
op
06 augustus 2017 om 14:47
Ik snap het tot Fe = G/2. Ik weet niet waar EQ voor staat en kan dat ook nergens vinden. Ik weet ook niet waar u/l voor staat. De omzetting van u/l Q = mg/ 2 naar 2UQ/mg, snap ik ook niet.
Eerst rekent men Fe uit door gewicht G te weten en de hoek. Die kracht wordt door een elektrische kracht geleverd en die is gelijk aan F = E.Q (=veldsterkte x lading). De U/L of U/d is de veldsterkte tussen twee parallelle platen met afstand L (of d) en potentiaal verschil U: U = E.d
Maar er is verschil tussen een oplossing kunnen begrijpen en eerst zelf met een oplossing komen. Met direct een oplossing erbij zoeken leer je weing over het onderwerp want de begrippen worden je niet "eigen" door domweg de oplossing te volgen.
Christine
op
08 augustus 2017 om 11:25
Dankuwel, ik snap het! Ik had de uitwerking erbij gehaald, omdat ik niet wist en niet kon vinden waar de letters voor stonden, waardoor ik niet wist hoe ik verder moest. Maar ik snap wat u bedoelt.
Bedankt voor uw hulp!
Theo
op
08 augustus 2017 om 11:39
Wat velen niet weten (of onthouden) is dat veldsterkte en potentiaal feitlijk "per ladingseenheid" gelden. Zoals je massa bepaalt door de dichtheid te gebruiken (dan kun je voor elk volume de massa berekenen), zo doe je dat met lading ook. Voor Q coulomb lading geldt elektrische energie = potentiaal x lading = U.Q (want U=Eelektrisch/Q) elektrische kracht = veldsterkte x lading = E.Q (want E = F/Q)
En als men nu ook de E betekenissen goed uit elkaar houdt dan is er veel gewonnen: Eelektrisch = elektrische energie (J) E = elektrische veldsterkte (N/C) Met zoveel letters in het alfabet kiest men hier heel ongelukkig 2 keer een E...