Faraday-lenz Wet

Ruben stelde deze vraag op 10 juli 2017 om 23:39.

 Waarom (volgens Faradays-lenz wet , vooral lenz) vinden systemen het niet fijn als er verandering is in EMF oftwel in magnetische flux? Dus waarom willen ze de verschillen zo klein mogelijk maken in EMF?

Reacties

Theo de Klerk op 11 juli 2017 om 00:33

"Waarom" is een filosofische vraag. In de natuurkunde nemen we waar dat er een Wet van Lenz blijkt te zijn waarbij veranderingen in een magnetisch veld worden tegengewerkt.

Vanuit de nogal fundamentele "wet" m.b.t. behoud van energie is het ook logisch: als de Wet van Lenz net andersom zou zijn, dan zou een naderende magneet in een spoel gezogen worden en daarmee "gratis" energie leveren. Of een weggaande nog een trap na krijgen uit ook "gratis" energie.

Ruben op 11 juli 2017 om 01:08
Nu is mijn vraag nog steeds niet beantwoord, ik vroeg niet waarom het minnetje voor de formule stond, maar naar de reden van het minimaliseren van verandering in EMF volgens Faraday Lenz. Ik had vorige keer ook een beetje zo'n probleem, ik vroeg : hoe ontstaat lorentz kracht? U antwoorde iets totaal anders waar ik niet naar vroeg en liet mij de werking van de lorentzkracht zien. Ook gaf u geen antwoord op mijn voorstel die ik hadgezet eronder: of mijn zelfbedachte antwoord goed was, wat het ook bleek te zijn. Dus nogmaals wat is de reden van het minimaliseren van de verandering in EMF volgens Faraday Lenz?
Theo de Klerk op 11 juli 2017 om 01:36
Het minnetje geeft de tegenwerking aan. Dat nemen we waar. Maar had net zo goed andersom kunnen zijn. Het "verklaart" inderdaad niets.

De reden van minimaliseren is dat het omgekeerde, maximaliseren, een inbreuk zou zijn op behoud van energie. Als dat een "waarheid" is, dan kan de Wet van Lenz alleen maar een tegenwerking/minimalisering geven.

En wat Lorentz betreft: die kracht is er. Dat nemen we waar en de grootte kunnen we berekenen. Er is geen reden. Net als gewicht: massa heeft dat. Dan kun je zeggen "omdat er zwaartekracht is van een andere massa" maar dan is de volgende vraag "Waarom trekken die elkaar aan?" Daar heeft de fysica geen antwoord op. We zien dat het gebeurt.
Jan van de Velde op 11 juli 2017 om 08:24

Ruben plaatste:

Nu is mijn vraag nog steeds niet beantwoord, 
dag Ruben,

Zoals Theo toen zei, en ook nu zegt, de antwoorden op jouw "waarom" vragen (en behalve deze elektromagnetische zaken zijn er nog veel meer te bedenken) zijn er, helaas, stomweg niet. Dat is geen onwil van onze kant, niemand ter wereld heeft die antwoorden. Of ze er ooit nog komen is de vraag, wie weet.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)