Stemvork geluid

Maria stelde deze vraag op 11 april 2017 om 14:46.

Hi!

Ik heb een vraag in mijn syllabus staan waar ik echt niet uitkom. Misschien kan iemand me hier helpen. Het gaat om vraag d. Ik zal vraag a, b en c er ook bij zetten.

Gegeven is een standaard stemvork.

a) Beschrijf in woorden wat er gebeurt als er één van de tanden van de stemvork wordt aangeslagen; (De eerste tand van de stemvork waar je een tik tegen aangeeft gaat in 1 frequentie trillen en de tweede vork gaat daarna mee trillen)
b) Beredeneer of een stemvork een monopool of dipool is; (een dipool, het zijn 2 monopolen in tegenfase)
c) Hoe kan ik, met antwoord op vraag b in gedachten, een stemvork luider laten klinken;
(Je kan een stukje kartion tussen de twee vorken houden om zo akoestische kortsluiting te veroorzaken)         
d) Geef een schatting van het effect van het antwoord op vraag c, de frequentie van de stemvork is 440 Hz;
 

 

Reacties

Theo de Klerk op 11 april 2017 om 15:12
Ik denk dat het antwoord op c) fout is en daarom d) ook zonder antwoord blijft.

Luider klinken betekent dat je meer lucht in beweging moet krijgen bij de trilling. Het oppervlak van een stemvork is heel beperkt. Dat kun je erg vergroten. Dat doen ze bij bijv. een viool ook: de trillende snaar brengt nauwelijks lucht in beweging omdat die snaar zo klein/smal is in doorsnede. Maar bouw er een vioolkast omheen als klankkast en ineens brengt de snaar de hele kast in trilling en wordt het geluid vele malen sterker.
maria op 11 april 2017 om 15:38

Hi Theo,

 

Had gekund maar de antwoorden geven aan dat het antwoord wat ik gaf bij antwoord c klopt. Omdat het eerst twee monopolen zijn die in tegenfase zitten (en dan dus een dipool per deifinitie) neem je een deel van de geluidssterkte weg. Alleen zou je bij vraag d met een formule kunnen beredeneren/berekenen wat het effect zou moeten zijn (dat zal geen mega groot verschil zijn) maar ik snap gewoon niet welke formule je moet gebruiken. (en helaas zegt het antwoord formulier hier alleen: zie formule dictaat)

Jan van de Velde op 11 april 2017 om 15:56
dag Maria,

ik denk dat dit nogal diep de praktische akoestiek in duikt. Ik weet dat destructieve interferentie een rol speelt rondom een stemvork, maar die moet afhankelijk zijn van de afstand tussen de benen in relatie tot de golflengte, én de plaats naast de vork waar je de geluidsdruk meet.



Om dát nou simpel in een formule te vatten als antwoord op de vraag het effect in te schatten zonder die meetplaats erbij te vermelden lijkt me dus nogal veel gevraagd.

zie hier:

http://www.fizyka.uj.edu.pl/ZMNiMF/spis/A71.pdf

(bijlage identiek aan link)
Helemaal rechts onderaan blz 97 begint de in dit verband interessante paragraaf.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)