weerstand berekenen, wet van Ohm

MaDu stelde deze vraag op 20 februari 2017 om 09:05.

Als ik een serie schakeling maak waarbij niet alleen de waarden van Uled verschillend zijn, bijv. 2.1V-3.4V-2.4V maar ook de waarden voor I bijv. I1=20mA, I2=30mA, I3=20mA en I4=30mA. (bijv. witte, blauwe, groene en rode ledlampjes).
De waarden voor Uled kan ik bij elkaar optellen en aftrekken van Uv. Maar hoe gaat dat dan met de stroom over(door) de leds? Mag ik die ook bij elkaar optellen en dan middelen? Of kan dit alleen maar in een parallelschakeling?

Alvast bedank voor een reactie.

 
 

Reacties

Theo de Klerk op 20 februari 2017 om 09:23
De spanning die de batterij geeft bepaalt hoeveel energie door de Leds kan worden afgenomen. Dat gebeurt doordat elke LED een deel van die spanning afneemt en daarbij een stroomsterkte heeft.
De verhouding van de spanningsval per Led is afhankelijk van de weerstand ervan. De optelsom van die spanningen is gelijk aan de spanning van de batterij. Bij een batterij van 12 V met 5 Leds van 3V zullen deze Leds samen niet meer dan 12 V krijgen en als ze identiek zijn zal elke Led maar 12/5 V afnemen. Of ze dan werken hangt van de Led af. Een Led is geen Ohmse weerstand en de Wet van Ohm U=IR geldt niet.

Als Leds in serie staan gaat dezelfde stroom door alle Leds heen. Zie het als een enkelbaansweg waarover vrachtwagens (geladen deeltjes) gaan die bij elke Led halte een deel van hun vracht (energie) afgeven om uiteindelijk zonder vracht bij de het vulstation (batterij) te komen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)