breking in water

marit stelde deze vraag op 05 december 2016 om 17:05.
hey,
ik heb een vraag over het brekingsindex meten in water. werkt dat het zelfde met als met perspex ? en hoe kan je het het beste aanpakken ? Ik zit 5 havo dus moet er wel diep op ingaan.
marit

Reacties

Jan van de Velde op 05 december 2016 om 17:15
dag marit,

Met brekingsindex heb je altijd te maken als licht het grensoppervlak tussen twee stoffen door moet.

wat je bedoelt met "brekingsindex meten IN water" is me niet duidelijk. Leg eens uit?

Groet, Jan
marit op 06 december 2016 om 07:39
misschien heb ik dat verkeerd verwoord maar wat ik er mee bdoel of hoe wij het hebbena aangepakt is dat we een laser in een bepaalde hoek zetten en dan schijnt op het water, dan breekt de lichtstraal en van daaruit moesten wij de berekingsindex meten 
Jan van de Velde op 06 december 2016 om 07:47
dat werkt dus inderdaad precies als met alle breking: meten van hoek van inval, meten van hoek van breking, en met de wet van snellius kun je zo de brekingsindex van water bepalen (de brekingsindex van lucht stellen we daarbij gemakshalve op 1, dwz gelijk aan vacuüm, omdat dat toch zo weinig daarvan afwijkt) .
marit op 06 december 2016 om 07:57
oh okey dankuwel 
annabel op 06 maart 2017 om 13:05
Ik moet ook zon practicum houden, maar ik snap niet zo goed wat jullie bedoelen met een laserpoint ik de hooe plaatsen zouden jullie mij iets gedetailleerder vertellen. Hoe jullie dat precies hebben gedaan. Hoe lezen jullie dat af? Met een prisma? Of met een refractometer? Ik heb geen idee.
Jan van de Velde op 06 maart 2017 om 16:23
dag Annabel,

een laserpointer is een soort van mini-zaklampje, maar dan met een klein lasertje erin, zodat je bijvoorbeeld staande achterin een zaal op een scherm met een rood puntje kunt aanwijzen. 
Ook geweldig speelgoed als je een kat hebt thuis:

https://www.youtube.com/watch?v=7ZC8bZhhIjs

en daarmee schijn je gewoon schuin op een wateroppervlak


en dan meet je de nodige hoeken om via de wet van snellius de brekingsindex van je vloeistof te kunnen berekenen.

groet, Jan
marit op 07 maart 2017 om 08:34
beste annabel
wat wij met onze proef toen ook hebben gedaan is kijken of er verschil is wanneer je suiker in het water doet en kijken of je dan andere meetgegevens hebt.
Schumie op 07 maart 2017 om 09:07
Hallo Annabel,
Gewoon dezelfde metingen verrichten als bij water zonder suikeroplossing. Vraag je docent om de geodriehoek van het bord, of hang een vel achter het aquarium en teken daarop de verschillende verkregen lijnen boven het waterniveau en onder het waterniveau. Gebruik dan voor zowel water als het suikerwater een apart vel.
 Succes
Willem op 07 maart 2017 om 09:57
Hallo Allemaal,

Jullie hebben vast Coach op school. Dan kan je met de digitale foto's ook heel precies de hoeken meten.

Groet,
Willem
Willem op 07 maart 2017 om 10:08
Een korte aanvulling.

In de afbeelding kan je zien hoe dat gaat in Coach 7. De brekingshoek is hier 26º. Je moet wel oppassen dat je de opstelling correct fotografeert, zodat je geen perspectieffouten introduceert (al kan je die ook recht trekken...).

Groet,
Willem


Monique en Amber op 29 januari 2023 om 12:31
  • IKun je een voorbeeld geven van hoe je breking van water kunt berekenen. Ik zit in 4 mavo.

de opdracht is een bak
met water te vullen daar een muntje in het midden laten vallen en dan moet je breking van water berekenen. 

kun je me hierin adviseren? 

groetjes Amber

Theo de Klerk op 29 januari 2023 om 12:54
Neem een stokje en prik dat in het water en laat het het muntje raken.
Kijk dan aan de zijkant en zie hoe het stokje "gebroken" lijkt bij het oppervlak (zoals de foto eerder toonde met een lichtstraal).
De breking wordt bepaald door de wet van Snellus:

waarbij de hoeken gemeten worden vanaf de vertikale lijn getrokken door het punt waar de straal het water raakt (de "normaal" genoemd). (Dus in de eerder getoonde foto niet hoek 64,19º maar 90-64,19 = 25,81º - het andere deel van de 90º). Uitvalshoek wordt ook brekingshoek of refractiehoek (r) genoemd.
Voor lucht naar water is de brekingsindex n = 1,33

Jaap op 29 januari 2023 om 19:43
Dag Theo,
Je schrijft: 'Neem een stokje en prik dat in het water en laat het het muntje raken.
Kijk dan aan de zijkant en zie hoe het stokje "gebroken" lijkt bij het oppervlak (zoals de foto eerder toonde met een lichtstraal).'
Stel dat je door de vlakke zijruit van een aquariumbak naar de stok kijkt, met je oog in een zodanige zijdelingse positie dat je de aanblik van de laserstraal-figuur van 12.54 uur krijgt. Dan zie je een rechte stok en geen 'gebroken' of geknikte stok, lijkt me. Kun je met een stok de hoeken i en r wel meten als je vanuit die zijdelingse positie kijkt?

Wat Amber bedoelt met 'breking van water berekenen', weet ik niet precies. Lichtbreking aan een wateroppervlak en een sinusformule lijken geen onderdeel van de leerstof voor het centraal examen vmbo nask I. Misschien is het een onderdeel van haar schoolexamen?
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 29 januari 2023 om 19:54
Een volle aquariumbak zal alleen het onder water deel tonen en geen breking. Als je een waterrand ziet dan wel. Hoe goed je dit opzij kunt meten is afhankelijk van wat je daarvoor inzet.
Een rechtopstaande stok (loodrecht op oppervlak) toont ook geen breking. Een zo schuin mogelijk ingestoken stok toont het effect beter (maximaal indien bijna evenwijdig aan het oppervlak)
Jaap op 30 januari 2023 om 12:49
Dag Theo,
Ook met een gedeeltelijk gevuld aquarium is je opmerking 'Kijk dan aan de zijkant en zie hoe het stokje "gebroken" lijkt bij het oppervlak (zoals de foto eerder toonde met een lichtstraal)' onjuist.
Als je vanaf de zijkant naar de stok kijkt met je oog ter hoogte van het wateroppervlak, zie je bij het wateroppervlak geen knik in de stok.
Suggestie: doe het experiment eens met huis-tuin-en-keukenspullen. Het hoeft niet met een aquarium.
Op weg naar je oog valt licht vanaf het ondergedompelde deel van de stok ongeveer loodrecht op de zijkant van het aquarium. Bij de grens water-glas en de grens glas-lucht wordt het licht dus nauwelijks gebroken. Ook het licht vanaf het boven-water-deel van de stok valt ongeveer loodrecht op de zijkant van het aquarium. Bij de grenzen lucht-glas en glas-lucht wordt het licht nauwelijks gebroken.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)