Ruimte tijd en "expanding universe"
Job stelde deze vraag op 10 november 2016 om 20:30.Ik dacht even na over het uitdijen van afstanden tussen massa's onderling in de kosmos. Nu kwamen de volgende vragen bij me op. Ik ben benieuwd wat jullie erover denken:
- Als stelsels niet aangetast* worden door de uitdijing van het universum door 'donkere materie' of 'donkere energie' omdat ze onder de zwaartekracht diemensie vallen. Suggereert dat dan niet dat er duidelijk een interactie plaats vindt tussen donkere materie en zwaartekracht? Dat donkere materie als het ware het zwaartekracht systeem respecteert en expandeert met de zwaartekracht dimensie inbegrepen?
*Met aantasting bedoel ik dat de afstanden tussen planeten bijvoorbeeld niet toenemen binnen hun zonnestelsel, en het zonnestelsel binnen haar sterrenstelsel, etc. Dus zolang er een zwaartekrachtveld is.
- Het denken hierover deed me opnieuw nadenken over de zwaartekrachtbeschrijvingen. Volgens Newton is de massa en afstand tussen massa's bepalend voor de aantrekking tussen twee massa's of meer. Volgens Einstein is Fzw de interactie tussen massa en de buiging van ruimte tijd. Zo zouden al onze planeten in ons zonnestelsel als het ware klem zitten tussen de zon en de buiging van de ruimtetijd die wordt gecreeerd door de zon. Die buiging is niet oneindig maar heeft een zekere geometrie. Dat doet me dan gauw denken aan een soort normaalkracht. Een soort groot stuk elastisch fluweelachtige substantie waar elke vorm van materie op zit. De hele grap is dat het zo moeilijk (misschien onmogelijk) is om vast te stellen waar deze materie drager begint en eindigt. Hierdoor dacht ik aan het volgende: Kan het misschien zo zijn dat het universum een oneindigheid is aan onzichtbare blokjes waarin materie zich bevind. Een groep blokjes (waar bijvoorbeeld een sterrenselsel in zit) heeft aan de randen een bepaalde interactie met donkere materie. Je moet het je zo voorstellen. Donkere materie is hoe ik het zie een soort plaat van water en elke massa is een soort olieachtige (hydrofobe) cirkel. De randen van deze hydrfobe cirkel worden wel versneld door het water maar de versnelling heeft geen effect op de oliecirkel intern. Dit zou toch echt moeten betekenen dat er iets is, een bepaalde eigenschap die ervoor zorgt dat donkere materie geen effect kan hebben binnen een zwaartekrachtveld? kan dat uberhapt? en als het niet kan of wel, waarom?
ik hoop dat mijn vragen en stellingen niet verwarrend zijn. Mocht ik natuurkundig gezien problematische stellingen maken hoor ik dat graag. Ik voel me nog echt een leek in deze onderwerpen in vwo 6.
Ik ben benieuwd wat jullie denken
Reacties
Dus wat denken wij? Dat laten we in dit geval aan beter onderlegden in deze materie over.