Koelkast ontdooien met strijkijzer?
Eelco stelde deze vraag op 17 juli 2016 om 13:14.Ik heb een koelkast met vriezer, die op dit moment volstaat met etenswaar. Verder heb ik ontdekt dat er behoorlijk wat ijs zit op de koelelementen.
Nu heb ik bedacht dit ijs snel te laten smelten met een strijkijzer, maar nog voor de producten ontdooien er mee te stoppen en de koelkast weer aan te zetten. Dit herhalen tot het ijs weg is.
Strijkijzer: 1000 watt
Koelkast: 100 watt, invriescapaciteit 9kg/24 uur.
Water/ijs:
Soortelijke warmte water 4200 J/kg/C
Smeltwarmte: 334000 J/kg
Soortelijke warmte ijs 2000J/kg/C
Hoe pak ik dat aan?
Reacties
9kg invriezen (uitgaande van water van +0 naar ijs van -0) kost 3000000 J.
In 24 uur is dit een vermogen van de warmtepomp van 300000000/24/60/60=35 watt. Electrisch vermogen is 100 watt, dus een rendement van 0.35. Klopt dat?
Ik las ooit ergens een "tip" om met een stoomapparaat hete stoom in het ijsvak te blazen of andere warmtebron, maar "forceren" kan ook ongewenste effecten hebben. Even bezinnen voor te beginnen.
Wim Kan oudejaarsconference (ik denk 1977?)
De Nederlandse leeuw is ziek, wist u dat?
..//..
Aantjes, dat vinnik he, hoe vind je Aantjes?
Een knappe man daar gaat het niet om.
maar die kan ook van die dingen zeggen och gut.
Heeft van die beeldspraken, van die enge beeldspraken.
Wat zei 'ie laats ook alweer, ik denk dat mot ik nog onthouden voor u op oudejaar maar 'k weet niet meer.......
Oh ja, "'t hete hangijzer van de abortus moest in de ijskast".
Ja, dan ken je je ijskast weggooien he, daar hebben we niks meer aan.
..//..
Als je je vriezer wil beschadigen is een strijkijzer de manier

Pak een paar vuilniszakken en een paar dekens.
Pak je vriesvoer snel, netjes en zo gevuld mogelijk in dubbele zakken (zak in zak), zakken dichtvouwen, bij elkaar zetten , en doe er een paar dekens onder en rond, zodat er zo min mogelijk lucht lang de dekens lekt. Dat blijft úúren goed op temperatuur.
Heb je (strand)koelboxen dan kun je die ook gebruiken.
Vriezer uitzetten, deur openzetten, en een ventilator ervoor, kamerlucht erin blazen (geen hete lucht!!)
Door af en toe losrakende brokken en brokjes ijs te verwijderen (niet te hard wrikken) versnel je het proces.
Mijn vriezer is op een uur altijd wel ontdooid, kwartiertje schoon- en droogmaken, (vergeet de ontluchtingsgaatjes en condensafvoerslangetjes niet) terug volladen en herstarten. Je vriesvoer blijft bevroren.
Groet, Jan
Dank voor het advies, uiteraard kijk ik uit met hete voorwerpen in de vriezer. Alleen het ijs wordt met de strijkijzer aangeraakt en alles is geaard. Voor het compleet schoonmaken is het leeghalen idd het handigste.
Desondanks niettemin blijft de natuurkunde er achter interessant. Overigens is die 1000 watt vermogen van de strijkbout een piekvermogen. Bij het bereiken van de gewenste temperatuur schakelt hij uit. Het is dus niet het vermogen wat wordt overgedragen van de strijkbout naar het ijs in de vriezer.
Eelco plaatste:
Alleen het ijs wordt met de strijkijzer aangeraaktEelco plaatste:
Voor het compleet schoonmaken is het leeghalen idd het handigste.Al de rest lost niks op, verlies van tijd en energie, en niet zonder gevaar voor je vriezer.
Professionele vriesinstallaties laten ze in ontdooimomenten andersom draaien (even warmte van buiten naar binnen pompen) zodat ijs dat op de koelribben is aangevroren smelt en afgevoerd kan worden. Ik weet niet of er huis-tuin- en keukenvriezers zijn die dat kunnen maar aangezien die gewoonlijk weinig verse vochtaanvoer kennen denkelijk niet.
Een warmtepomp zoals in een koelkast (met een smoorventiel) kan niet even andersom draaien. Waarschijnlijk is een kleine electrische verwarming (zoals de achterruitverwarming van de auto) simpeler en betrouwbaarder.
Desondanks een interessante oefening voor de cijfertjes.