manen van Jupiter

Romy stelde deze vraag op 30 januari 2016 om 00:46.

hallo,
bij vraag 5 begrijp ik niet zo goed hoe ik dit moet aflezen. (ik begrijp de afbeelding niet)

kunt u mij dit uitleggen?
groetjes  

Reacties

Theo de Klerk op 30 januari 2016 om 01:08
De figuur moet je als volgt lezen.
1) de tijd verstrijkt van links naar rechts. De zwarte lijn in het midden is de positie van Jupiter. Die loopt dus langzaam van links naar rechts in de figuur. Als je de positie vanaf de aarde bekijkt waarbij je Jupiter "stil" laat staan dan moet je de figuur een kwartslag tegen de klok indraaien zodat de positie van Jupiter steeds in het midden lijkt te staan (zwarte lijn loopt vertikaal).

2) De blauw lijn geeft de positie van de maan Ganymedes aan. Je kijkt als het ware van boven op Jupiter en Ganymedes die er in cirkels omheen draait.

Ganymedes verplaatst zich van het midden voor de planeet naar rechts als de tijd verstrijkt. Maar tegelijk wijzigt de positie t.o.v. de planeet Jupiter als ze haar baan rond de planeet draait. De beweging is tegen de klok in. Eerst zie je haar van "6 uur" (klokpositie, voor de planeet vanaf de aarde gezien) naar "3 uur" bewegen: in de tekening van tijdstip 0 naar beneden. Vanaf "3 uur" beweegt ze via "12 uur" (kruist de zwarte lijn van de planeet en zit daar achter vanaf de aarde gezien) naar "9 uur" in het hoogste grafiek punt (het meest links naast de planeet gezien vanaf aarde). Dan draait het verder tegen de klok in naar "6 uur" (voor de planeet) en begint het hele verhaal opnieuw.

Als Jupiter stil zou staan, dan zou je een cirkel rond de planeet zien. Maar omdat Jupiter van links naar rechts door de grafiek beweegt vervormt deze cirkelbaan tot een sinus-achtige golfgrafiek.
De rode lijn van de andere maan doet dit ook. Die maan staat echter verder van Jupiter vandaan en maakt ook minder omwentelingen in dezelfde tijd: de golf is hoger en langer. Op begintijd t=0 staat de blauwe Ganymedes voor de planeet (op "6 uur") en de rode Callisto achter de planeet (op "12 uur", niet zichtbaar vanaf aarde). Daarna beweegt Callisto van "12 uur" naar "9 uur" zo ver mogelijk links van de planeet om vervolgens voor langs te gaan op "6 uur". En daarna via "3 uur" zo ver mogelijk rechts naar weer "12 uur" achter de planeet.

Ik heb je tekening hieronder nog eens geplaatst, op zijn kant met naast de bewegingsgrafiek ook de stand zoals je ze vanaf de aarde ziet en voor de hoogst getekende stand ook hoe de manen in hun baan staan als je er van bovenaf (kijkend op de noordpolen) naar kijkt.

Je kunt (niet zo duidelijk op de figuur) zien wanneer de manen voor de planeet langs gaan (vanaf de aarde gezien) want dan lopen de lijnen boven de zwarte lijn van de planeet door. Als ze achter de planeet langsgaan, dan zie je de lijnen onderbroken door de zwarte lijn van de planeet.

toppertje
Romy op 30 januari 2016 om 20:27
super bedankt voor de uitleg!!
Laurens op 30 november 2020 om 12:34
Mooie visualisatie

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)