Kost het maken van een magnetisch veld energie? (permanente magneet)

Iskander stelde deze vraag op 09 december 2015 om 16:12.

Een korte vraag over permanente magneten:

een permanente magneet is magnetisch vanwege een process waarbij het "magnetisme" van en atoom wordt "uitvergroot" tot een permanente magneet ( zie http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33723

De vraag luid dus: kost het op geen enkele manier energie om een magnetisch op te wekken en dat te "onderhouden"? 
zo ja dan zouden alle magnetische deeltjes steeds energie verliezen. 
( quarks en elektronen )
als dat het geval is, waar komt die energie dan vandaan?

Reacties

Theo de Klerk op 09 december 2015 om 16:31
Een magnetisch veld dat bestaat kost geen verdere energie. Zoals een zwaartekrachtveld van bijv. de aarde ook geen verdere energie kost.

Als er geen veld is en het moet worden gemaakt, dan kost dit wel energie: je moet al die atoompjes met hun veldje bij elkaar brengen en uitrichten. Bij een elektromagneet werkt dit ook zo: de stroom door de spoel verliest een deel van zijn energie om het magneetveld mee op te bouwen.
Een magneetveld verliest dus niet zijn sterkte. Behalve als je de magneet verhit (atomen gaan allerlei kanten op staan en daarmee vermindert de veldsterkte) of vaak stoot (trilling doet ook atomen her-orienteren).

Waar die quarks (onderdeel van kerndeeltjes) en elektronen ineens vandaan komen is me niet duidelijk.
Iskander op 09 december 2015 om 17:02
Dank u wel voor deze uitleg.
Dat is zeer verhelderend.

Tevens moet een compliment gemaakt worden over de snelle reactie: mijn complimenten.


Jan Spaenjers op 06 september 2024 om 11:46

Leg twee magneten op een gladde spiegel dan zulen deze twee magneten elkaar aantrekken (of afstoten) tot ze tegen elkaar botsen (of ver van elkaar komen). Wordt in het onderwijs steeds vergeten te vertellen aan de leerlingen.

Maar verbindt de twee magneten elk met een veertje elk aan een wand (muur, paneel enz..) dan zal je constateren dat deze veertjes uitrekken, er is dus een statische kracht in de veertjes. Meer nog hou met je handen deze magneten uit elkaar ( of dicht bijeen) dan voel je dat je blijvend kracht nodig moet hebben om dit eeuwig vol te houden, met andere woorden je boterhammen moet eten. Het is deze kracht die omgezet wordt in magnetische energie. 

Van een "eeuwige voortdurende magnetische kracht" is in het geheel geen sprake van. De rest dat een inductie spoel identiek gelijk is aan een magneet is door Einstein zeer duidelijk uitgelegd, maar je moet er wel stroom (elektrische kracht) voor gebruiken om er een magneet van te maken.

Meer details en wiskundige en fysische uitleg is te vinden in onze website ECH-VZW.be (Elektronika Club Heide - Vereniging zonder winstbelang in Belgie)

Jan Spaenjers

Jan van de Velde op 06 september 2024 om 13:08

Jan Spaenjers

Leg twee magneten op een gladde spiegel dan zulen deze twee magneten elkaar aantrekken (of afstoten) tot ze tegen elkaar botsen (of ver van elkaar komen). Wordt in het onderwijs steeds vergeten te vertellen aan de leerlingen.

Hmm, dat "steeds" wil ik toch bestrijden. Op mijn vo-school besteed ik toch 2 lesuren aan magnetische fenomenen, die we ze begeleid, hands-on,  laten ontdekken. En ik ken meer collega's die dat op een of andere manier wel "vertellen". 

 

Jan Spaenjers

Meer nog hou met je handen deze magneten uit elkaar ( of dicht bijeen) dan voel je dat je blijvend kracht nodig moet hebben om dit eeuwig vol te houden, met andere woorden je boterhammen moet eten. Het is deze kracht die omgezet wordt in magnetische energie. 

Wél de kracht ( x de weg) waarmee je ze uit elkaar trok, maar NIET die waarmee je ze uit elkaar HOUDT. Daar word je wel moe van, maar dat voegt niets toe aan die magnetische energie. 
Je verandert wat aan de magnetische energie in een systeem als je magneten verplaatst t.o.v. andere magneten, of t.o.v. magnetiseerbare stoffen. 

 

Jan Spaenjers

 De rest dat een inductie spoel identiek gelijk is aan een magneet is door Einstein zeer duidelijk uitgelegd,

ik denk dat je hier de erekrans toch verkeerd legt. Laten we die leggen bij Maxwell, of voor mijn part bij Faraday, of Henry. 

 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)