wat heb je aan een "ideale" gaswet?

Twen stelde deze vraag op 22 november 2015 om 11:56.

 Goedemiddag,

De gaswetten hebben betrekking op ideale gassen en niet op reële gassen zoals in de lucht (atmosfeer). In hoeverre heb je dan iets aan de gaswetten om het verband tussen de druk, het volume en de temperatuur van de gassen in de lucht te begrijpen? Bij de gaswetten wordt steeds een grootheid constant gehouden, maar bij de gassen in de lucht kan dit niet? 

Groeten, Twen 

Reacties

Theo op 22 november 2015 om 12:28
Ideaal betekent dat gasdeeltjes geen onderlinge uitwisselingen hebben: ze hebben geen volume, trekken elkaar niet aan.Echte gasdeeltjes doen dit wel: Van der Waals gas.
Voor de meeste gassen geldt echter, zeker in verdunde vorm, dat ze als ideaal gas kunnen worden beschouwd. Ook lucht wijkt daar maar weinig van af in de meeste situaties. Ook daar kun je T, p, V en n constant houden.
Jan van de Velde op 22 november 2015 om 12:46

Theo de Klerk plaatste:

Voor de meeste gassen geldt echter, zeker in verdunde vorm, dat ze als ideaal gas kunnen worden beschouwd. Ook lucht wijkt daar maar weinig van af in de meeste situaties. 
zie bijvoorbeeld ook het diagram hieronder.
Als, zoals volgens de algemene gaswet, geldt pV=nRT, dan moet pV/nRT gelijk zijn aan 1,0000... .
Nemen we dan bijvoorbeeld stikstofgas, en zetten we dan de factor pV/nRT uit tegen de druk bij drie verschillende temperaturen:


En dan zien we duidelijk dat alleen bij extremere temperaturen en drukken het gedrag duidelijk afwijkt van de waarde voor een ideaal gas. Rond kamertemperatuur wijkt dit quotiënt tot een druk van rond de 100 bar nauwelijks af van dat voor een ideaal gas. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)