Wat is antimaterie en wat kan men ermee?

ET stelde deze vraag op 31 augustus 2005 om 16:12.
Wat is het, hoe zit het met al die deeltjes en kunnen we er ook iets mee doen? In science fiction films worden ruimteschepen er soms mee aangedreven. Wie weet kunnen we het gebruiken in een reis naar de sterren?

Reacties

Melvin op 02 september 2005 om 12:02
Beste ET,

Antimaterie is de tegenhanger van materie. Zodra een anti-deeltje (bijvoorbeeld het anti-electron: positron) in aanraking komt met zijn deeltje (dus het electron), verdwijnen ze samen en komt er een heleboel energie vrij (E=mc^2, dus de energie die vrijkomt is de som van de massa's van het deeltje en het anti-deeltje keer de lichtsnelheid in het kwadraat).

Anti-deeltjes komen niet in de vrije natuur voor (in ieder geval niet in de buurt van ons sterrenstelsel), dus we moeten het maken. Dit gebeurt bij CERN bij Geneve, doormiddel van het omgekeerde proces: van heel veel energie een anti-deeltje en een deeltje maken.

Als we genoeg anti-materie hebben, dan zouden we het kunnen gebruiken voor ruimtereizen, maar dan moeten we het wel erg goed op kunnen slaan, want het mag geen enkel materiedeeltje raken (dus ook geen containerrand), anders ontploft de boel. Je moet hierbij ook bedenken dat de anti-materie geen energiebron is; net als bij een batterij moet je er eerst energie instoppen (om anti-materie te maken), om er weer energie uit te kunnen halen (bij het laten samenkomen van de deeltjes en anti-deeltjes).

Hopelijk is het nu wat duidelijker.
Groeten, Melvin
ET op 02 september 2005 om 17:17
Bedankt! Het is me een stuk duidelijker.Maar dan vraag ik me nog wel een dingetje af. Zijn er dan ook werelden die compleet uit antimaterie bestaan? Die bijvoorbeeld antiwaterstofatomen hebben. En wat moet ik me bij zo'n wereld voorstellen en heeft zo'n antiwaterstofatoom dan precies de tegenovergestelde eigenschappen als een gewoon waterstofatoom?
Jarl op 15 juli 2017 om 19:02
Kunnen er levensvormen bestaan die uit antimaterie zijn opgebouwd.
Theo de Klerk op 15 juli 2017 om 19:41
In een omgeving waar anti-materie de overhand heeft (zoals hier ter plekke materie dat heeft), zie ik niet waarom dat niet het geval kan zijn. Het is zaak dat de antimaterie geen materie tegenkomt omdat beide dan annihileren. Daarom vind je hier ter plekke geen vrije positronen (die worden vrijwel meteen door/met een elektron in de buurt "geannihileerd").

Er zijn dan wellicht anti-mensen, anti-dieren, anti-bomen... en mocht de aarde ineens zo'n anti-aarde tegenkomen dan is het "BOEM" over en uit met beide.
Rémy op 26 augustus 2018 om 18:59
is die boem dan zo groot en krachtig ( aangezien de massa van beide ) dat het een tweede oerknal zou kunnen vormen ?
Theo de Klerk op 26 augustus 2018 om 19:47
Nee.
De massa van 2 x aarde die met E=mc2 in energie zou omzetten is niks (0,0000.....01 %) vergeleken met de massa van het heelal die uit de Big Bang is ontstaan (volgens huidige theorieen).
Het is een klappertje vergeleken bij een atoombom.
Bert op 01 mei 2019 om 11:00
Alles is mij nu duidelijk !
Maar wat is antimaterie ?
Theo de Klerk op 01 mei 2019 om 11:18
Uit de eerste reactie: Antimaterie is de tegenhanger van materie.

Lees eerst voor je naar de inmiddels bekende weg vraagt als alles je blijkbaar duidelijk is.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)