Dag,
Dat zijn wel veel vragen in een keer.
maar belangrijkste is wel: een stof zal bepaalde golflengten licht reflecteren, andere absorberen. Als je gele en rode verf mengt zie je dus zowel geel als rood, maar in zulke kleine vlekjes dat je hersens die intense mengeling interpreteren als egaal oranje.
Het laatste vakje is alleen maar een verdergaande verkleining van de vorige. Zie je het niet helemaal egaal van kleur, ga dan ietsje verder van je scherm zitten.
Alles wat je vraagt zit eigenlijk tussen onze oren. De kegeltjes op ons netvlies kun je makkelijk foppen door ze een mengeling van alléén rood, groen en blauw aan te bieden, en TV- en PC-schermen maken daar goed gebruik van:
(bron: wikipedia)
Maak die "lampjes" klein genoeg en zet ze allemaal vol aan: je hersens maken er wit van. Pak maar een goeie loep en kijk goed naar verschillende kleurvlakken op je scherm. Alleen maar combinaties van feller of minder fel brandende rode, groene en blauwe lampjes.
Met een mengeling van verschillende intensiteiten van deze drie kleuren kun je ons dus alle mogelijke (en zelfs in het regenboogspectrum niet eens bestaande kleuren) laten zien. Grijs is gewoon wit (of eigenlijk dus rood+groen+blauw), maar alledrie veel minder intens. Je hersens beduvelen je dus waar je bij zit.
Veel van je vragen kun je zelf beantwoorden met behulp van een simulatieprogramma, zoals
https://phet.colorado.edu/nl/simulation/color-vision
Met dat soort simulaties kun je lichtkleuren en verfkleuren mengen. Ook kun je van verschillende verfkleuren de intensiteit instellen. Dat heeft natuurlijk ook effect op de eindkleur. Probeer gewoon eens het een en ander uit, hopelijk heb je daar wat aan.