"Heter" betekent in dit geval dat de stof meer energie per tijdseenheid (=vermogen=P) afstaat aan (in dit geval) je mond. Dat is een afwijking van de normale betekenis van "heet": temperatuursverschil. Die zal er niet zijn. Maar in het dagelijks taalgebruik is de (fysisch foutieve) betekenis van "heet" niet ongewoon. Zo is ook een stuk aluminiumfolie van 0°C en een blokje ijs van 0°C even heet (of koud) maar vinden (ervaren) we het ijsblokje kouder.
De saus en gesmolten kaas voelen heter aan dan de paprika's (staan meer energie per tijdseenheid af, groter vermogen). Dit komt door verschillende fysische eigenschappen:
- Warmtecapaciteit:
De saus en gesmolten kaas hebben een hogere warmtecapaciteit dan paprika's. Dit betekent dat ze meer warmte kunnen opslaan en vasthouden. Wanneer je een hap neemt, geven de saus en kaas meer warmte af aan je mond dan de paprika's, waardoor ze heter aanvoelen. - Thermische geleiding:
Saus en gesmolten kaas geleiden warmte beter dan paprika's. Dit betekent dat ze de warmte efficiënter naar je mond kunnen overbrengen. Paprika's bevatten meer lucht en hebben een meer vezelachtige structuur, wat resulteert in een lagere thermische geleiding. - Consistentie en contactoppervlak:
Saus en gesmolten kaas zijn vloeibaarder en kunnen zich over een groter oppervlak van je mond verspreiden in vergelijking met een stuk paprika. Dit vergroot het contactoppervlak tussen de hete saus of kaas en je mond, waardoor je meer warmte ervaart. - Verdamping:
Bij het eten van hete voedingsmiddelen speelt ook verdamping een rol. De saus en gesmolten kaas kunnen meer water bevatten dat kan verdampen en extra warmte naar je mond kan overdragen, wat bijdraagt aan de perceptie van hitte.