water aan de kook brengen2
vermeer stelde deze vraag op 03 juni 2005 om 21:50.Maar nu heb ik een vraag die hier op volgt. Wat nu als het water onder druk staat. B.v. 15 bar of zo. Dan neem ik aan dat het kookpunt omhoog gaat en het water wordt sneller warm. Wat is dan de formule? Want hoe moet ik de druk in deze formule plaatsen?Of wordt het dan een hele andere formule?
Groeten vermeer
Reacties
Hoe het kookpunt van water van de druk afhangt is niet gemakkelijk. Je moet dus in tabellen opzoeken hoe groot deze is bij 15 bar in een tabellenboekje.
je schrijft " ..... en het water wordt sneller warm."
De soortelijke warmtecapaciteit is bij 15 bar ietsje anders dan bij 1 bar, omdat water niet heel samendrukbaar is. Dit effect is echter klein genoeg om te verwaarlozen. Dus bij een constante energietoevoer duurt het even lang om je paninhoud een graadje op te warmen.
Omdat het kookpunt omhoog gaat en de soortelijke warmtecapaciteit bijna niet verandert duurt het uiteraard langer om aan de kook te komen.
Groeten, Melvin
Ik zit in de tweede en heb laatst voor natuurkunde een opdracht gekregen over warm water koken. We moesten 5 temperaturen meten en in een formule uitleggen hoe snel water opwarmt. En ik snapte er niks van, zou iemand me kunnen helpen?
Alvast Bedankt!
Emma
Emma
t=c*m*ΔT / P dag Emma,
c*m*ΔT (soortelijke warmtecapaciteit x massa x temperatuursverandering) herken je hopelijk als de formule waarmee je uitrekent hoeveel warmte(=energie) het kost om een bepaald voorwerp van een bepaalde stof een bepaald aantal graden op te warmen
dat is dus een energie E.
substitueren we dat, dan zien we:
t = E / P
en die formule komen we vaker tegen, meestal in de vorm E= P x t of P = E / t
Beantwoordt dit jouw vraag?
Groet, Jan
Bedankt Jan, ik snap de formule nu inderdaad wel, maar als tweede klasser zijn we nog lang niet zo ver in de scheikundige formules, en zullen mijn docenten denken dat ik het van het internet heb.
is er een makkelijkere manier dat je het kan uitleggen?
sorry voor de kieskeurigheid
emma
Die energie moet ergens vandaan komen. Een vuurtje, een boiler, een verwarmingsspiraal. Die energie noemen we maar even E.
Veel apparaten geven aan hoeveel energie ze in een seconde leveren: vermogen P. Als je dat weet dan weet je ook hoe lang het zal duren voordat je de energie E geleverd hebt: t = E/P (net zoiets als tijd = afstand/snelheid)
Dus die formule van jou geeft aan hoe lang het duurt, t seconden, om die energie E te leveren.
E nodig = mcΔT
E geleverd = P.t (energie per seconde x aantal seconden) dus t = E/P
E nodig = E geleverd
t = E/P = mcΔT/P
Dankjewel! Ik snap het!