ik zit met de volgende vraag. Wanneer je vanuit een rijdende trein een voorwerp bijv een bal zou afschieten, welke snelheid heeft deze bal dan als hij een stilstaand voorwerp raakt zoals een muur.
Stel de trein rijdt met 140 km/h en de bal wordt vanuit deze trein afgeschoten met een snelheid van 150 km/h. Mag je dan die twee snelheden bij elkaar optellen om de snelheid van de bal te bepalen wanneer deze de stilstaande muur raakt?
Wie kan me helpen om 1 en ander wat te verduidelijken?
bij voorbaat dank, Nico
Reacties
Melvin
op
20 mei 2005 om 19:40
Beste Nico,
In principe mag je de snelheden gewoon optellen (als ze dezelfde richting hebben!). Dat heet ook wel Galileïsche relativiteit: de bal heeft een snelheid van 150 km/h t.o.v. de trein, de trein heeft een snelheid van 140 km/h t.o.v. de grond, dus de bal heeft een snelheid van 290 km/h t.o.v. de grond. Je kunt dit effect ook wel aan den lijve ondervinden op o.a. grote luchthavens, waar je van die rollende trottoirs hebt. Ga je daarop wandelen, dan ga je 2 x zo snel naar je vertrekhal als mensen die naast de band wandelen (of wandel tegen de bandrichting en je blijft op je plaats t.o.v. de hal).
Ik moet als natuurkundige er natuurlijk wel bijzeggen dat dit niet hélemaal precies is, maar pas vanaf ongeveer de halve lichtsnelheid begin je zo fouten te maken die ertoe doen. Dit vanwege de relativiteitstheorie van Einstein. Gelukkig kom je die snelheden (of gevallen waarbij microseconden ertoe doen) niet zo heel vaak tegen.