resulterende krachten

linda stelde deze vraag op 04 september 2014 om 20:14.

Beste leden, 

Gegeven:

tan (alpha) =4/7

F1=3KN

F2=10KN

Kracht linksboven= 3 wortel 2 KN

Kracht linksonder= wortel 65 KN


Ik ben bezig met het maken van wat opdrachten en ik kom maar niet uit bij deze opdracht. Je moet dus de Resultante kracht berekenen van de krachten die ik in de bijlage heb gezet. 

Ik heb hiervoor de schuine krachten als het waren terug ontbonden. 

Ik heb dus allereerst de kracht linksboven terug ontbonden. Met de cosinus kan je dat makkelijk doen aangezien de hoek 45% is en je de schuine zijde weet. Hierbij kreeg ik 3 KN als antwoord ( voor de kracht richting de x-as). Dit heb ik ook gedaan voor de kracht richting de y-as en daar kreeg ik natuurlijk ook als antwoord 3KN.

Deze zelfde methode heb ik gedaan linksonder. Tan alpha= 4/7. Dus de schuine zijde is dan 16+49= wortel 65 lang. Dus wanneer je van de schuine zijde 1 maakt deel je alles door wortel 65 en wordt de verticale zijde 7/wortel 65 en de horizontale zijde 4/wortel 65. Dan geldt natuurlijk dat de horizontale zijde 4/wortel 65 x wortel 65 is oftewel gewoon 4 en dat geldt ook bij de verticale zijde en dat is 7. 

Nu heb ik dus alle krachten evenwijdig en kan ik ze bij elkaar optellen. Er gaat een kracht van 10 KN en 3 KN naar boven en een van 7 KN naar beneden dus dat betekent dat er een kracht van 6 KN naar boven is gericht. Voor de horizontale zijde geldt er dat er een kracht van 3 KN naar rechts is en 7 Naar links dus dan is er een kracht van 4 KN naar links. Dan is de resultante kracht van die 49+16 = wortel 55. 

Het blijkt dus dat deze antwoord niet goed is en ik vraag me af wat ik dan fout heb gedaan.

Reacties

Jan op 04 september 2014 om 21:08

dag Linda,

tot en met hier:

.........en kracht van 3 KN naar rechts is en 7 Naar links dus dan is er een kracht van 4 KN naar links.

gaat alles perfect, maar wat ik daarna zie is een (ik denk overzichts-) blundertje gevolgd door een rekenblundertje.



 Zover was je, nou die groene resultante nog. 

Op de een of andere manier lijk je vlak voor het eind het overzicht te verliezen op wat je aan het doen bent. Een opeenvolging van schetsjes kan je daarvoor behoeden.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)