Uitzetting vloeistoffen

Twen stelde deze vraag op 27 mei 2014 om 20:35.

Hallo,

Ik heb een vraag over de uitzetting van vloeistoffen.

Vloeistoffen zetten meer uit dan vaste stoffen. Waar ligt dit aan?

Zelf dacht ik dit: omdat de moleculen in een vloeistof meer bewegingsenergie hebben dan de moleculen in een vaste stof zal bij verwarming van een vloeistof de uitzetting ook groter zijn dan bij een vaste stof. Klopt dit? 

 

Groeten, Twen 

Reacties

Jan op 27 mei 2014 om 22:46

Dag Twen,

dat is eerder een kwestie van intermoleculaire krachten. In vaste stoffen zitten de moleculen dicht opeen in een veelal heel regelmatig rooster, en door die geringe afstand kunnen ze elkaar ook stevig aantrekken. Een zekere temperatuurverhoging (dwz extra bewegingsenergie) kan tegen die grote intermoleculaire krachten in weinig extra ruimte creëren. 

In vloeistoffen zijn door de al grotere afstanden die intermoleculaire krachten veel kleiner: eenzelfde hoevelheid extra bewegingsenergie duwt die moelculen dus makkelijker verder uiteen.

Ten slotte, in gassen zijn er (nagenoeg) geen intermoleculaire krachten. Daardoor zetten gassen allemaal (nagenoeg) evenveel uit bij een zekere temperatuursverhoging, en kunnen we voor de uitzetting van alle gassen één verband tussen temperatuurtoename en uitzetting zien: de algemene gaswet pV=nRT (NB: die geldt eigenlijk alleen voor ideale gassen, maar tenzij je bij hoge drukken of extreme temperaturen gaat kijken bij benadering in de praktijk voor alle gassen) 

duidelijk zo?

groet, Jan

Twen op 28 mei 2014 om 09:59

Hallo Jan,

 

Oke, dus moleculen in een vaste stof trekken elkaar steviger aan, waardoor er meer warmte nodig is om de ruimte tussen te moleculen te vergroten dan bij een vloeistof. Hier zijn de krachten tussen de moleculen kleiner omdat de afstand tussen de moleculen groter is.

 

Door warmte krijgen moleculen toch meer bewegingsenergie? Moet de toegevoerde warmte dan eerst gebruikt worden om de molecuulbindingen te verbreken voordat de warmte wordt omgezet in bewegingsenergie van de moleculen?

 

Groeten, Twen

Theo op 28 mei 2014 om 10:33

Twen Ruijpers, 28 mei 2014

Door warmte krijgen moleculen toch meer bewegingsenergie? Moet de toegevoerde warmte dan eerst gebruikt worden om de molecuulbindingen te verbreken voordat de warmte wordt omgezet in bewegingsenergie van de moleculen?

Dat is precies de reden dat tijdens smelten de temperatuur gelijk blijft terwijl je enorm veel energie (in de vorm van warmte) toevoegt. Daarmee kunnen de moleculen zich uit het rooster losmaken en zich als vloeistof gaan gedragen.

De smeltwarmte is veel meer per gram stof dan om voor of na de smelttemperatuur om de stof een graadje warmer te maken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)