soortelijke weerstand uit grafiek

Susan stelde deze vraag op 22 februari 2014 om 12:59.

Hallo,

Ik loop een beetje vast en heb een aantal vraagjes.
Ik moet namelijk de soortelijke weerstand bepalen uit de steilheid van de lijn in het diagram. Maar hoe moet ik dat doen? Want je kan het eigenlijk toch gewoon aflezen of moet je een raak- of snijlijn maken?

Ook moesten we de draad dubbelslaan tussen twee klemmen. Verandert hierdoor ook de diameter? Want de dwarsdoorsnede verdubbelt wel.

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes Susan

 

Reacties

Jan op 22 februari 2014 om 17:37

 

  • Ik moet namelijk de soortelijke weerstand bepalen uit de steilheid van de lijn in het diagram

 

Dag Susan,

Dat gaan we dan doen met het tweede diagram. (en ik hoop dat je draad 1 meter lang was)

$$ R=\rho \frac{l}{A} $$

met een draad van 1 m wordt dat

$$ R= \frac{\rho}{A} $$

omgeschreven geldt:

$$ \rho= R \times A = \frac{R}{\frac{1}{A}} $$

in je (tweede) grafiek is je richtingscoëfficiënt precies dat 

 

  • Want je kan het eigenlijk toch gewoon aflezen

 

je kunt het inderdaad aflezen, maar niet uit je grafiek, wél uit wat excel al voor je berekend heeft (die heeft namelijk op basis van lineaire regressie al een functievoorschrift voor je berekend en erbij afgedrukt)

 

 

  • Ook moesten we de draad dubbelslaan tussen twee klemmen. Verandert hierdoor ook de diameter? Want de dwarsdoorsnede verdubbelt wel.

 

Vul je in die draadweerstandsformule doorsnedes of diameters in? 

Natuurkundig is de vraag dus overbodig. Eventueel moeten we ons nog afvragen of van onze dubbelgeslagen draad de lengte niet toevallig ook halveert.....

Wiskundig, wat is DE diameter van twee tegen elkaar aan getekende cirkels? Nu wordt de vraag dus een beetje "raar", want DE diameter van zo'n 8-figuur bestaat niet. Herformuleren: als ik twee ronde draden elk met diameter X wil samenvoegen tot één denkbeeldige ronde draad, wat wordt dan mijn nieuwe, denkbeeldige diameter Y? 

Gaan er lampjes branden??

Groet, Jan

 

 

Susan op 23 februari 2014 om 13:32

Hallo Jan,

Heel erg bedankt voor je hulp, ik snap het nu!

Groetjes Susan

Jan op 23 februari 2014 om 16:14

nog tweee dingetjes voor de zekerheid:

 

1) met een andere lengte draad dan 1 m gaat dit verhaal niet meer op

2) als je diameters en doorsneden verhaspelt gaat je uitkomst er ook (mijlen) naast zitten.

 

Groet, Jan

susan op 23 februari 2014 om 20:38

Maar de dwarsdoorsnedes zijn ook verschillend omdat dit van 3 verschillende lengtes is van draden die dus 3 verschillende dwarsdoorsnedes hebben.
( 1,25*10-7m² bij 56 cm.
2,51*10-7m² bij 112 cm.
3,77 *10-7m² bij 168 cm.)
Dwarsdoorsnedes berekend met de diameter. (0,4mm)

Ik heb het zo opgelost 





Deze manier klopt denk ik niet helemaal want er komt een klein getal uit. Alleen snap ik niet wat ik met die lengte moet omdat het hier gaat over verschillende lengtes en verschillende dwarsdoorsnedes. Geldt dan gewoon delta Lengte en delta dwarsdoorsnede om de soortelijke warmte te bepalen?

Ditzelfde probleem dus ook bij normale grafiek en niet die van 1/a. 

 

Jan op 23 februari 2014 om 21:32

Je verhaal is een beetje warrig, ook omdat ik niet goed zie wat nou eigenlijk je doel is, en wat je oorspronkelijke gegevens. Maar in de afbeelding grafiek1a gaat iets ernstig mis van regel 170 naar regel 171: 

Als geldt dat R=ρ·l/A dan geldt NIET dat R=ρ·l/(1/A)

Eventueel mag je dat wél verbouwen naar R=ρ·l·(1/A)

 

op regel 174 stel je ook héél vrolijk dat je draaddoorsnede A rond de 8 miljoen vierkante meter bedraagt. Da's nogal een draadje. 8)

 

In weerstandgrafiek (2e bijlage) ben je nogal "illegaal" bezig lijkt het. Je kunt natuulijk excel wel dwingen om een rechte lijn te tekenen tussen twee uiterste punten (excel is net als elk computerprogramma ook maar een dom stuk software dat jouw fouten braaf uitvoert) , maar dat maakt het nog geen lineair verband waaruit je zomaar een richtingscoëfficiënt kunt gaan halen door over een groot stuk van je grafiek te gaan kijken. Eventueel kan dat op elk punt apart, door op een punt van de kromme een raaklijn te bepalen. Alleen, de vraag is dan wat je eraan hebt, want je hebt zo weinig aan een richtingscoëfficiënt R/A omdat je, hoe je je formule ook verbouwt, nooit die R/A zult kunnen afzonderen. 

Ik zie hier trouwens ook niet meer de overeenkomsten tussen de waarden in je tabel en de grafiek: de asweergave klopt niet, bijv je meest rechtse meetpunt zou op 3,77·10-7 (tabel) moeten staan, maar staat op 3·10-7 m² (grafiek). 

Wat ook ontbreekt is de wijze waarop je respectievelijk je draaddoorsnede als je weerstand hebt vastgesteld. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat je een ohmmeter met een nauwkeurigheid van 3 cijfers achter de komma ter beschikking hebt gehad?

Kortom, het overzicht begint kwijt te raken. 

Laten we eerst eens even helder krijgen, voordat we nog veel langs elkaar heen gaan praten:

  • Wat is precies het doel van deze hele exercitie? Vaststellen van de soortelijke weerstand van het materiaal van die draad? 
  • Wat zijn eigenlijk meetgegevens die bij elkaar horen, in één overzichtelijke tabel? Op één regel, welke l hoort bij welke R en welke A? Wat zijn je meetgegevens waarmee je die R resp A bepaald hebt (dat hoort in diezelfde tabel) 
Dan kunnen we daarna je verhaal eens helder trekken. 

Groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)