straling van gelijkstroom en wisselstroom

Leendert stelde deze vraag op 14 februari 2014 om 17:42.

Beste Jan,

Binnekort ga ik zonnepanelen plaatsen en momenteel zit ik met de vraag waar ik de omvormer ga plaatsen.

Vanwege eeen zoemend geluid kies ik voor het berghok maar de stralingsbelasting is ook een belangrijke factor.

Van de zonnepanelen naar de omvormer is sprake van gelijkstroom, van de omvormer naar de meterkast is sprake van wisselspanning.

Wat geeft de minste stralingsbelasting. Een lang snoer met gelijkstroom en een kort snoer met wisselspanning of een kort snoer met gelijkstroom en een lang snoer met wisselspanning?

Daarnaast vraag ik me af of een lang snoer tussen de panelen en de omvormer (gelijkstroom) veel rendementverlies geeft. De kabel zal zo'n 20 meter overbruggen.

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Leendert Martijn

 

Reacties

Jan op 14 februari 2014 om 23:16

Dag Leendert Martijn,

mijn eigen omvormer - met lcd afleesvenstertje- hangt op het toilet. Daar kom ik enkele keren per dag, en ik vind het een geweldige sport om vooraf in te schatten hoeveel watt productie ik op dat ogenblik heb.

Rendementsverlies door kabellengte moet sowieso verwaarloosbaar blijven. Dat is een kwestie van de juiste doorsnede (dikte) bekabeling laten monteren. En dat hangt weer af van de omvang van de installatie. Mijn eigen installatie levert maximaal ongeveer 2,7 kW(p), met daarbij aan de gelijkstroomzijde rondom de 300 V spanning. Dat betekent ruwweg 9 ampère stroomsterkte. Passende bedrading komt dan neer op iets wat op die voor een wasmachine-aansluiting lijkt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koperdraad#Gegevens

Maar neem dan wat dikkers, bijv 3 mm². Volgens de tabel heeft 2 x 20 = 40 m van die draad een weerstand van ongeveer 0,1 Ω, en dus een maximaal vermogensverlies van P=I²R= 9² x 0,1≈ 8 W. Dat betekent een verlies in de bedrading van 0,3 %. Dat is minder dan wat een paneel aan vermogen verlies levert als het een graadje warmer wordt. Ik heb trouwens 4 mm² geïnstalleerd.

Overigens, als je omvormer zó hard zoemt dat je meent die per se in een berghok te moeten hangen dan zal alleen dat verlies als gevolg van dat gezoem al groter zijn en is een andere omvormer aan te raden. Op mijn stille, betegelde toilet hoor je dat weliswaar als je eventjes rustig zit :) maar da's al.

Stralingsbelasting is iets waar je in gelooft of niet. Wetenschappelijk zijn in elk geval nadelige gevolgen van huisinstallaties niet aantoonbaar. Voornamelijk voor álle zekerheid willen we niet dat mensen direct onder een hoogspanningsleiding wonen. Je zult zieker worden van de zorgen over onaantoonbare stralingsbelasting door een huisinstallatie dan van de mogelijke stralingsbelasting zelf.

Kies een koele, droge, goed geventileerde plek voor je omvormer. Hang hem net als ik op het toilet, en je wordt elke dag een paar keer vrolijk van elk gaatje in de wolken. Vrolijkheid is de beste vaccinatie tegen ziekten.....

 

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)