Hologram

Manon stelde deze vraag op 25 januari 2014 om 18:10.

Ik zou graag willen weten of ik het (kort samengevat) zo goed begrijp: Om een hologram te maken maak je gebruik van interferentie. Het interferentiepatroon van "twee" lichtbundels leg je vast op een holografisch plaatje. Op het holografische plaatje ontstaat vervolgens een patroon van maxima en minima (interferentiepatroon dus). Dit interferentiepatroon figureert vervolgens als zonelens om na ontwikkeling een beeld zichtbaar te maken, omdat een zonelens verschillende brandpunten creëert en dus een beeld met diepte zichtbaar kan maken.

 

bedankt!

 

Reacties

Theo op 25 januari 2014 om 19:15

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Holography voor een gedetailleerde uitleg. De opname plaat fungeert wel om het interferentiepatroon vast te leggen dat ontstaat door een oorspronkelijke laserstraal in 2 bundels te splitsen (eentje naar het voorwerp, eentje juist niet) en deze door reflectie later met elkaar te laten interfereren waardoor het hologram onstaat.

Door het plaatje later weer met laserlicht te belichten werkt het hologram als rooster waaruit de gereflecteerde bundel wordt gereconstrueerd en de lichtstralen die daarbij je oog bereiken een virtueel beeld zien dat niet op een scherm af te beelden is en ook niet te "grijpen".  Je ogen zijn "nogal dom" en denken dat licht altijd rechtdoor gaat ook al wordt het door lenzen en diffractiepatronen die als lenzen werken, afgebogen. Daarom kunnen we door een loep kijken. Of door een bril en zien daarbij virtuele voorwerpen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)