kelvin water dropper

Bart stelde deze vraag op 18 maart 2013 om 22:54.

Beste forumleden,

Toen ik laatst het internet af struinde, kwam ik een merkwaardig apparaat tegen: de kelvin water dropper. Voor de mensen die niet bekend zijn met dit apparaat zal ik een bijlage toevoegen.



Ik was gefascineerd en ik kwam zo terecht bij een filmpje van Walter Lewin terecht die ook dit apparaat behandelt. Hij vertelde hierbij dat de energie voor de vonken moet ontstaan door de arbeid verricht door de zwaartekracht. Is dat niet geweldig?? :D

Nu ben ik benieuwd hoe dat nou eigenlijk zit. Is het mogelijk om een energiebalans te maken voor punten in de bovenste buis; de punten in de onderste emmer en het elektrisch veld dat wordt opgewekt? Om dat laatste wat makkelijker te maken zou je tussen de twee onderste emmers twee draden of platen kunnen maken, zodat je een condensator oplaadt (die theorie ken ik wel). Of is een situatie met een gravitatieveld en een elektrisch veld veel te ingewikkeld? Ik weet namelijk dat het om de kant gaat waar de zwaartekracht de druppels tegen het elektrisch veld in duwen, maar ik ben helemaal niet bekend met dergelijke situaties.

Alvast bedankt :)

 

Reacties

Theo op 20 maart 2013 om 01:56

Da's voor het eerst dat ik van deze water dropper hoor/lees. En veel meer kan ik zo ook niet vertellen dan wat je zelf al gevonden hebt (tekening uit wikipedia geleend zo te zien).

Wat voor mij onduidelijk is: waar komt de + of - lading bij een waterdruppel vandaan? Zelfs als de oppervlaktespanning het aflegt tegen de zwaartekracht waardoor de druppel breekt in kleinere druppels zie ik niet waar een netto positieve of negatieve lading vandaan komt. Water, ook al is het een dipool, is voor elke druppel op zich neutraal.

Back to the drawing board... wel een intrigerende opstelling en niet zo intuitief.

Rene op 20 maart 2013 om 22:26

Beste Bart, 

Dit apparaat zet waterkracht om in statische elektriciteit.  Ik heb het zelf ooit geprobeerd,  maar het lukte niet echt.

Probeer het zelf eens, meer dan wat zout water en aluminiumfolie heb je niet nodig. 

Misschien dat het moeilijk op gang te brengen is, dus een 9V batterij zou kunnen helpen,  en zeker in het begin nog geen multimeter aansluiten want die laat toch wat stroom door.

bart op 24 maart 2013 om 00:04

Ondanks mijn vraag moeilijk te beantwoorden is, lijk ik interesse gewekt te hebben. Ik heb dit systeem gevonden door onze grote vriend Walter lewin.

http://m.youtube.com/#/watch?feature=relatedLecture&v=RQX8I9ZWtPQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DRQX8I9ZWtPQ%26feature%3DrelatedLecture

http://m.youtube.com/#/watch?v=q_v2NpgEpws&feature=relmfu&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Dq_v2NpgEpws%26feature%3Drelmfu

Zijn de lectures waarin hij tijd besteed aan dit onderwerp.

Veel kijkplezier en ik ga nog even op andere forums rondvragen !! :)

 

Luk op 02 december 2016 om 09:48
Voor dat ik iets stoms vertel wil ik even kwijt dat ik geen natuurkunde heb gestudeerd of dergelijke... 

Zo ver ik heb begrepen is een druppel positief en negatief geladen uiteraard. De aarde is dan bv positief geladen. Wanneer een druppel naar de aarde word getrokken hangt de negatieve lading aan de onderkant en de positieve lading aan de bovenkant. De aarde trekt de positieve lading aan en de negatieve lading stoot hij af net als bij magneten. Door deze scheiding maakt het voor deze ionen in de druppel makkelijker te verplaatsen. Dit werkt ook alleen maar bij een drupper en niet bij een straal water. 

Zelf heb ik de Kelvin's thunderstorm al eens nagemaakt en deze werkte prima. Bakje, koperdraad en 2 lege cola blikjes. Geen zout of batterij... deze zijn echt niet nodig! Dan doe je denk ik iets verkeerd.

in de uitgebreide lectures van walter lewin legt hij elk detail uit. Deze kerel is sowieso echt super... al zijn lectures!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)