Zuinigste snelheid
Niels stelde deze vraag op 03 januari 2013 om 13:32.Hoe bepaal je best de zuinigste snelheid wanneer je het verbruik kent en v/vmax? Ik heb er niet echt een idee van hoe ik zoiets moet aanpakken. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.
Reacties
Dag Niels,
Ik begrijp je probleem niet, denk ik. De zuinigste snelheid is toch per definitie dié snelheid met het laagste verbruik (in L/100 km)?
Groet, Jan
Ja, maar stel nu dat ik 3 snelheden gekregen heb met verbruik:
50 km/u - verbruik 8 l/u
60 km/u - verbruik 9,2 l/u
65 km/u - verbruik 7,5 l/u
hoe kan je hieruit de meest zuinige bepalen? En dit mag bvb ook 62 km/u zijn. Bestaat er geen verband ofzo daartussen? Of hoe moet ik dit aanpakken?
Bedankt voor het snelle antwoord!
Verbruikscijfers in liter per uur zijn niet gewoonlijk, maar het kan.
Als je wil weten welke de zuinigste is moet je wel éérst definiëren wat "zuinigste" betekent. Is dan de zuinigste degene die het minste verbruikt per kilometer (of de meeste kilometers draait per liter)? Of geldt een nog andere definitie?
Als het gaat om km/L , dan is het een breukensommetje met de eenheden km/h en L/H om tot km/L te komen.
Of, anders gezegd, stel dat je 1 uur rijdt met die gegevens van je, hoeveel km heb je dan afgelegd en hoeveel liter heeft je dat dan gekost. Hoeveel km is dat dan per liter?
Wel, het gaat op schepen. Dus leek het mij beter om te gaan kijken naar het verbruik per tijdseenheid dan naar het verbruik per km. Aangezien je met een schip in slechte weersomstandigheden over dezelfde afstand veel langer kan doen. Of denkt u daar anders over?
Wat de 'zuinigste' oplossing betreft bedoel ik inderdaad de meest economische, dus degene die het minst verbruikt per kilometer.
Nah, als je weet wat je "zuinigst" noemt, dan neem je je gegevens en dan sla je aan het rekenen. Of is er nou nog iets dat ik niet begrijp (of dat jij niet van mijn rekenuitleg hierboven begreep)?
Groet, Jan
Niels, 3 jan 2013
>kijken naar het verbruik per tijdseenheid dan naar het verbruik per km.
> dus degene die het minst verbruikt per kilometer.
Volgens mij wordt het ene gedacht en het andere gewenst. Beide uitlatingen zijn tegenstrijdig. Liters per uur of liters per km?
Alleen de laatste lijkt me zinvol. Zo kun je heel lang doen met heel langzaam varen en bijna geen brandstof verbruik.
Bij liters/uur moet je gewoon niet varen. Dertig uur op 0 liter.
Maar het is toch zoals ik zeg, afhankelijk van de omstandigheden? Met veel wind en golven ga je veel meer verbruiken dan bij een windstilte? Dus lijkt het me misschien beter om het verbruik per uur dan te gaan bekijken?
En wat ik me ook afvroeg, als je zoiets uitziet in een grafiek, bekom je dan ook een normaalverdeling? Of hoe moet ik dat zien?
Dag Niels,
Wat "zuinigst" is is een kwestie van definiëren. Als jij dat liever per uur definieert, omdat je de tijd die je vaart belangrijker vindt dan de afstand die je aflegt, prima.
Maar als dit gaat om een oefening die je moet maken, geef dan alsjeblieft éérst de COMPLETE en LETTERLIJKE tekst met de hele set gegevens. Want anders gaan we geen stap verder komen.
Groet, Jan
vandaar dat de definitie van wat jij onder "zuinig" verstaat belangrijk is.
Wat je kunt meten is de vaarsnelheid en het brandstofverbruik erbij (in liter/(km/h) of zo) . Maar je introduceert in je opmerkingen NOG een variabele waarvan het gedrag helemaal niet bekend is: de weersgesteldheid.
Aan de hand van een grafiek van snelheid tegen verbruik kun je, als je een aantal vaarten gemaakt hebt en telkens de weersgesteldheid hebt vastgesteld, voor elke vaart een grafiek maken van hoeveel brandstof wanneer gebruikt werd tegen welke weersgesteldheid. Je krijgt dan een route van bijv. Rotterdam naar Gibraltar met laag verbruik op de Noordzee, gemiddeld op de Atlantische Oceaan, veel in de Golf van Biscaije, weinig in de Middellandse Zee. Verbruik hangt dan sterk af van de wind. En omdat die niet constant is en niet te voorspellen (zelfs niet door de Erwins en Helga's van de tv) is ook het verbruik niet te voorspellen.
Je kunt snelheid tegen verbruik meten/uitzetten
Je kunt windsterkte tegen verbruik meten/uitzetten
maar er is een relatie tussen windsterkte en snelheid (meer tegenwind, grotere tegenkracht, kleinere snelheid tenzij meer motorvermogen dus hoger brandstofverbruik)
Wel, ik zal mijn opdracht geven. Het is de bedoeling de zuinigste snelheid van een schip te bepalen. Ik krijg enkel de snelheid van het schip en het bijhorende verbruik. Ik krijg niets of de weersomstandigheden ofzo, en ik mag ook kiezen of het verbruik tov de afstand of tijd staat. Maar ik snap nog altijd niet echt wat dan het beste lijkt..
"Zuinig" in de dagelijkse betekenis is zo min mogelijk brandstof gebruiken. Maar in tijd? In belading? In snelheid? In vorm? In...? Je kunt de bal terugkaatsen aan de vrager met "wat bedoel je met 'zuinig' ?"
Met jouw gegevens geldt dan waarschijnlijk "bij de bijpassende snelheid" Dus bij welke snelheid worden de minste liters verbruikt? In welke eenheden is "verbruik" gegeven aan je? liter/(km/h) = liter.h/km? liter/m? liter/h? Dat moet een indicatie zijn van wat men hier onder verbruik verstaat.
Als je verbruik langs de Y-as en snelheid langs de X-as uitzet (afhankelijke resp onafhankelijke variabele) dan zal dat een kromme lijn geven (beetje U-vorm) met een minimum ergens. Of enkele minima. De raaklijn aan de grafiek loopt dan horizontaal.
Het (laagste) minimum (Δverbruik/Δsnelheid = 0) geeft minimaal brandstof verbruik aan. En daar hoort een snelheid bij. De laagste waarde (maar geen minimum in Δverbruik/Δsnelheid zin) is snelheid 0. Maar de verbruiksgrafiek loopt daar vast niet horizontaal.
Kun je een (deel) van je gegevens als vmax en verbruik eens tonen incl de eenheden ervan?
Niels, 7 jan 2013
Het is de bedoeling de zuinigste snelheid van een schip te bepalen. Ik krijg enkel de snelheid van het schip en het bijhorende verbruik. Ik krijg niets of de weersomstandigheden ofzo, en ik mag ook kiezen of het verbruik tov de afstand of tijd staat.
Dit is nog steeds niet de COMPLETE en LETTERLIJKE opdracht, maar nog steeds jouw interpretatie ervan. En met alle respect, aan die interpretatie twijfel ik, want zó als hierboven gesteld is de opdracht niet logisch.
Bijvoorbeeld, het verbruik per uur is al gegeven, dus de zuinigste snelheid in de tijd is een kwestie van aflezen uit je gegevenstabel. Valt weinig aan te bepalen, en dus lijkt me dat een betrekkelijk zinloze exercitie.Eventueel kunnen we, bij een beperkte set gegevens, de getallenparen in een grafiek zetten en gaan interpoleren om te zien of er bij een logische grafieklijn een zuinigste waarde moet zitten tussen twee gegeven getallenparen in.
Volgens mij, als ik dit lees, zijn we gewoon te moeilijk aan het doen. Met zuinig wordt hier gewoon bedoeld het verbruik per kilometer. Het komt er simpelweg op aan om bij elke gegeven snelheid het gegeven verbruik per uur om te rekenen naar het verbruik per kilometer. Even een kort inzichtelijk vraagje, zuinig per uur hoeft nog niet hetzelfde te zijn als zuinig per km. Zo was dit ongetwijfeld bedoeld, en zonder een hoop luchtfietserij eromheen.
Groet, Jan