hoogte meten met luchtdruk

Roy stelde deze vraag op 02 september 2012 om 11:18.

Hallo,

ik moet voor natuurkunde een practicum uitvoeren waarbij wij de hoogte van een gebouw moeten meten/berekenen met behulp van de luchtdruk.

Ik moet dus de luchtdruk meten op de grond en op het dak van het gebouw. En dan kan ik met de formule Δp = ρ * g * Δh de hoogte berekenen.

Alleen heb ik niet de beschikking over een barometer. Nu vroeg ik mij af of ik deze zelf kan maken en of dat dan ook in de juiste verhoudingen kan zodat de gegevens te gebruiken zijn in de formule?

Groeten Roy

Reacties

Jan op 02 september 2012 om 13:00

Dag Roy,

Daarvoor ga je dan wel een bijzonder nauwkeurige barometer moeten maken, of een bijzonder hoog gebouw moeten zoeken. En dan zijn er nog wel een paar mitsen en maren te bedenken die je metingen er niet nauwkeuriger op gaan maken. 

De slimste methode is misschien nog wel om een bolvormige barometer van lood te maken, en die van het gebouw af te gooien, en de tijd opmeten die de barometer nodig heeft om de grond te bereiken.  Maar dat zal niet de bedoeling zijn.

Wat ik dan nog zou kunnen bedenken is een u-buismanometer, met in een been een afgesloten volume lucht, het andere been open, en verder deels gevuld met bijvoorbeeld water. En dan maar waterniveauverschillen meten en rekenen. Zoiets:



Zou je die berekeningen kunnen maken? Probeer eens?

Groet, Jan

Theo op 02 september 2012 om 14:09

Een school die zo'n opdracht verzint moet ook maar de middelen leveren lijkt me. Barometers van water (10 m) of kwik (76 cm) horen niet tot de standaarduitrustingen can een leerling.

Een lange meetlat of laser- gestuurde afstandsmeter van de Gamma leveren betere resultaten op, zoals Jan al aangeeft. Barometers zijn leuk voor vliegtuigen maar ook al wat achterhaald.

Jan op 02 september 2012 om 14:28

Theo de Klerk, 2 sep 2012

 Barometers van water (10 m)

Toch al minstens 10,3 m voor water-torricelli barometer voor een standaarddruk, maar zo gek hoeven we het niet te maken. Er hoeft geen vacuüm boven, gewoon een volume opgesloten lucht. Dat maakt de berekeningen een stuk ingewikkelder, en je kunt er geen absolute druk maar alleen drukVERSCHILLEN tussen boven en beneden mee bepalen, maar dat is dan ook alles dat gevraagd wordt.

Kwik-torricellibarometers zijn niet aanbevelenswaardig. Als die er überhaupt nog is op school, want een ongelukje met kwik in een gebouw en we sluiten tegenwoordig het gebouw geheel af. Een schoonmaakactie kan best een week duren.

Een U-buissysteem met water van 50 cm hoog moet daarvoor al aardig voldoen.

In theorie is dat, vind ik, best een aardige exercitie. En inderdaad, als je in de praktijk ook maar vaag in de buurt van de werkelijke hoogte komt met je resultaten van zo'n barometerproef lijkt me dat meer geluk dan wijsheid. Dus daarna uitgebreide discussies aan het verslag vastplakken over wat deze wijze van meten in de praktijk allemaal zo onnauwkeurig kan maken. Dat wordt helaas nogal een waslijst.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)