Temperatuur Absuluut Nulpunt(ondergrens) & bovengrens????

G.Heuts stelde deze vraag op 20 april 2005 om 16:01.
We worden allemaal geacht te weten wat het absolute nulpunt in temperatuur is,nl. -273C oftewel 0 K. Dit komt omdat bij deze temperatuur alle atomen stil staan,en stiller dan stil kun je niet staan.;)  We weten ook dat er een absolute snelheidslimiet is,nl. de lichtsnelheid (300.000 km/s)

Als we nu gaan verwarmen gaan deze atomen steeds sneller bewegen. Is het dan niet zo, zodra we op een bepaald punt komen dat de temperatuur alleen nog hoger kan worden, als de atomen sneller zouden kunnen bewegen dan de lichtsnelheid? Met andere woorden, hebben we nu de absolute bovengrens bereikt in temperatuur??

Reacties

Justen op 20 april 2005 om 18:53
Dit is praktisch onmogelijk, atomen staan nooit compleet stil. Zelfs als je ze zo erg zou afkoelen dat het lijkt alsof ze stilstaan, bewegen ze nog steeds, want dat zou de temperatuur iets van een miljoenste kelvin zijn.Theoretisch is het mogelijk, maar het is niet uitvoerbaar.
Rob op 20 april 2005 om 21:40
Zelfs bij het absolute nulpunt is er nog beweging hoor! Dit wordt de zogenaamde nulpuntsvibratie genoemd. Dit is een gevolg van de kwantummechanica. Aan de bovenkant is er geen snelheidslimiet. Voor relativistische deeltjes neemt de temperatuur niet lineair toe met het kwadraat met de snelheid, maar met de kinetische energie. En die kinetische energie is niet meer ½mv², maar krijgt een relativistische component. Hoe dichterbij de lichtsnelheid, hoe groter die component; bij de lichtsnelheid zou de kinetische energie (en dus de temperatuur) oneindig zijn. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)