Dag Anne,
Ik heb even in het Engels voor je rondgegoogled. Bronnen lopen uiteen qua cijfers, maar een ruw gemiddelde van wat ik las komt neer op:
Over een paar miljard jaar staat de maan naar verwachting ongeveer 1,6 x zover als nou, en zal dan niet meer verder raken. Dat de maan "afdrijft" komt omdat de getijdebult op aarde (door de aantrekkingskracht van de maan veroorzaakt) de maan een steeds groter wordende snelheid geeft. Bind maar eens een steen aan touwtje, en hoe sneller je dat steentje om je heen laat ronddraaien hoe verder het van je weg probeert te gaan hangen. Dat lijkt daar wel een beetje op.
Maar als de maan meer energie krijgt kóst dat de aarde energie, en gaat die langzaam maar zeker trager draaien. Daardoor wordt dat "bulteffect" kleiner, de maan zal minder snel afdrijven, etc etc. Er komt dan ooit een moment dat de maan even snel rond de aarde draait als dat de aarde zélf ronddraait (schattingen zijn eens in de 55 huidige dagen) Tegen die tijd gaan er dus nog maar ongeveer zeseneenhalve dag in een jaar.
Als de aarde eenmaal net zo snel draait als dat de maan rond haar draait hebben we geen wisselde getijden meer, en is daarmee ook dat effect verdwenen dat de maan een steeds grotere snelheid zal geven.
Dat zijn geen berekeningen die we even in een paar formules gieten, want het ene effect heeft invloed op het andere, en dat weer op het volgende effect én op het eerste etc. Een computermodel lijkt dan de aangewezen weg.
Groet, Jan