molvolume aanstekersgas

De stelde deze vraag op 18 april 2011 om 14:30.

Hallo,

Ik ben een leerling op Sint-Barbara en heb een vraag.Voor het vak chemie moeten we een verslag maken over aanstekersgas.

Twee vragen erin begrijp ik niet ten volle namelijk kan je uit de massa van een gas de molmassa van die gasvormige stof bepalen, en kan je uit een volume gas het aantal mol gas van die gasvormige stof bepalen.

alvast bedankt

Reacties

Theo op 18 april 2011 om 18:14

Een "mol" massa is een SI eenheid die zegt dat 1 mol van een stof bestaat uit NA (Getal van Avogadro, ca 6 x 1023) deeltjes (atomen of moleculen). (Zie bijlage - plaatje uit mijn scheikundeboek)

  • Omdat de bouwstenen van atomen (protonen en neutronen) ongeveer even grote massa hebben kun je de massa van een "mol" stof relatief eenvoudig uitrekenen.
  • De mol-massa geldt is hetzelfde voor de stof in vaste, vloeibare of gasvorm (al zullen de volumes in de fasen verschillend zijn)
  • Een "mol" stof in gasvorm neemt altijd het volume in van 22,4 liter (dm3) onder 0°C en bij 1 atmosfeer druk (Wet van Avogadro).

Bijvoorbeeld  H2 is waterstofgas. Het bestaat uit 2 atomen H (waterstof). Elk atoom bestaat uit 1 proton (en een vrijwel massaloos electron in vergelijking met het proton).  NA atomen waterstof hebben (per definitie) een massa van 1 gram.  De mol massa van waterstofatomen is 1 gram.

Waterstof komt vrijwel niet in losse atomen voor - meestal als waterstofmoleculen, H2.  De "mol" massa van H2 is  2x1 proton = 2 gram. Waterstof is bij 0°C een gas: 2 gram H2 gas bevat NA moleculen.

Voor Helium (kern heeft 2 protonen + 2 neutronen = 4 deeltjes) is de mol massa van He gas 4 gram. Daarin zitten NA  heliumatomen. Helium is bij 0°C een gas: 4 gram He gas bevat NA atomen.

Als je volumes of massa's kent van stoffen dan kun je makkelijk uitrekenen hoeveel "mol" dat is en voor elke mol zijn er NA deeltjes (atomen/moleculen) en neemt dat als gas voor elke mol 22,4 liter volume in bij 0°C en 1 atm.

Als je bijvoorbeeld 6 gram heliumgas hebt dan heb je dus 6/4 =1,5 mol helium. Dat zijn 1,5 NA atomen die bij 0°C en 1 atm een volume innemen van 1,5 x 22,4 = 33,6 liter (dm3)

Lucht is feitelijk een mengeling van vooral zuurstof en stikstof in vaste verhouding. Daarom spreekt men wel (onterecht) van "luchtmoleculen", maar een "mol" lucht bestaat dan uit NA moleculen in vaste verhouding 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% andere stoffen).  Voor aanstekergas is het vaak nafta - een mengeling van koolwaterstoffen, maar ook in vaste verhouding.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)