schakeling met 2 lampen, variabele weerstand en schuifweerstand

Jessica stelde deze vraag op 05 maart 2011 om 17:04.

In de schakeling  worden twee identieke lampjes geplaatst (10V, 2A). De accu levert een spanning van 70V. De schuifweerstand R3 is nog onbekend. Variabele weerstand R4kan veranderen en heeft een bereik van 0 tot 200Ω

a) Leg uit hoe je kunt bereiken dat lamp 1 feller brandt dan lamp 2

b) Welke waarde moet R4 minimaal hebben zodat je zeker weet dat geen enkel lampje ter ziele gaat, ongeacht de stand van het contactpunt/ glijcontact in de schuifweerstand?

Mijn Uitwerking van vraag a):

Zorg ervoor dat de schuifweerstand zo staat dat er meer weerstand naar links wordt gegeven naar lamp 2 dan naar lamp 1.

Mijn Uitwerking van vraag b):

Hier liep ik vast, ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken. Het enige wat ik kon bedenken was om de schuifweerstand op 70Ω te zetten zodat er geen stroom loopt, maar ik weet niet of die redenering klopt.

Reacties

Jan op 06 maart 2011 om 09:15

Hoi Jessica,

Je uitwerking bij vraag A is correct.

vraag B :

- Bereken eerst de weerstand van je lampje

- Met R3 in  de rechtse stand en R4 op 0 Ohm zou de spanning over lamp 1 70 volt zijn. 

- Dat mag niet! Je moet nu de totale weerstand in de kring door R4 en lamp 1 zo aanpassen dat er niet meer dan 2A door die kring gaat.

- De weerstand van de lamp had je net berekend, nu moet je R4 zo instellen dat de totale weerstand in die kring groot genoeg wordt. (max 2A 70V dus totaal nodig .... Ohm.)

Duidelijk zo??

Groet Jan

Jessica op 06 maart 2011 om 13:40

Oke, ik snap hoe het moet, maar dan heb ik nog twee vraagjes, hoe bereken je de weerstand van het lampje, en hoe bereken je de totale weerstand?

Alvast bedankt

Jan op 06 maart 2011 om 19:00
voor je lampjes zijn nominale spanning en stroomsterkte gegeven (10 V 2A) . Wet van ohm om de nominale weerstand te berekenen.Om het helemaal af te maken is er het probleem dat de maximale waarde van R3 onbekend is. Het is dus onmogelijk om een vervangingsweerstand te berekenen voor R3 in serie met een lampje, en die twee parallel aan het andere lampje. Laten we dan maar even doen of R3 hééél groot kan worden, zodat als het sleepcontgact van R3 uiterst rechts staat  er geen stroom meer gaat door lampje 2, en we effectief een serieschakeling van R4 en lampje 1 hebben.De spanning van de bron is 70 V, door lampje 1 en dus ook door R4 mag dan maximaal 2 A stromen. Wederom wet van Ohm. Lukt dat nu?Groet, Jan
Jessica op 06 maart 2011 om 19:36

Oh oke :D

Dank u wel voor de moeite

Jan op 06 maart 2011 om 20:10

Graag gedaan. Als het goed is vind je voor R4 een in te stellen waarde van 30 ohm. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)