Kanker en microgolven

Herman stelde deze vraag op 27 september 2010 om 00:19.

Hallo allemaal, ik zit heel veel te denken over kanker, mijn stelling is, een cel bevat eiwitten. Eiwitten stollen bij een temperatuur boven de 42 graden celcius, waarom gebruikt men dan geen warmte bij het vernietigen van kankercellen. Wanneer je een cel vernietigt met radiostraling krijg je littekenweefsel, ook na stolling.

Ik weet niet of deze vraag hier thuis hoort, maar ik zou niet weten waar ik deze vraag zou moeten stellen, alle hulp hier in is welkom.

Ik denk dan aan gerichte magnetronstraling, (kan dit overigens). Ik denk dat dit eenvoudiger en goedkoper en minder belastend is voor de mens met kanker. Is er iemand die mij hier ook duidelijkheid in kan geven. Groeten Herman. Het is maar een idee.

Reacties

Jan op 27 september 2010 om 19:08

Dag Herman,

Kanker is een heel nuttig onderwerp om over te denken, al is het dan niet zo fijn.

Je principe zou moeten werken. Het gaat erom dat gevaarlijke cellen sterven, en of je dat nu met hitte doet, met straling, ofmet chemicaliën, of wat ook, dat doet er in principe niet toe.

Wat wel wenselijk is is dat zoveel mogelijk slechte en zo min mogelijk normale cellen het loodje leggen. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat met warmtestraling of met microgolven zo goed gaat lukken.  Je zou die gericht naar één plaats in het lichaam kunnen brengen in verscheidene onschadelijke stralen, die elkaar dan op één gewenst punt versterken (constructieve interferentie). maar we hebben het dan over nogal langgolvige straling, dus de opgewrmde plaats zou nogal groot kunnen worden. Theoretisch kan vast wel op een of andere manier, maar het zou technisch een "uitdaging" kunnen worden.

Ik zie wel een mogelijk groot biologisch probleem: warmte heeft de eigenschap dat het stroomt van een plaats met hoge temperatuur naar een plaats met lage temperatuur. Omringende cellen zouden dus door geleiding sterker kunnen opwarmen dan we wensen. Verder hebben we een bijzonder efficiënte bloedstroom die de warmte van je behandeling heel snel van de onder behandeling zijnde plek kan afvoeren. (de reden waarom je bloedstroming onder brandwonden NOOIT mag belemmeren).

Warmte en kou worden overigens wél gebruikt voor behandeling van oppervlakkige gezwellen: denk bijvoorbeeld aan de behandeling van wratten met vloeibare stikstof of met gloeidraden. Maar ja, dat is voor inwendige gezwellen geen oplossing.

Blijf doordenken, maar ik kan je verder niet helpen. Mogelijk iemand anders hier?

PS: ik ben een fervent vouwer voor Folding@Home, een wereldwijd project van de Stanford University dat onderzoek doet naar fouten bij het vouwen van (lichaams)eiwitten. Zo helpt mijn computer met zijn overtollige kloktikken mee aan medisch onderzoek. Iets voor jou? Kijk hier voor meer informatie:

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270&st=0&start=0

 Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)