Herkomst van de letter U voor spanning

René stelde deze vraag op 19 september 2010 om 22:21.

Vroeger werd voor spanning cq.potentiaal(verschil)  wel de letter U gebruikt. Weten jullie de achtergrond van of de herkomst van die letter? De meeste letters van de grootheden uit het SI-stelsel zijn wel te herleiden tot een persoon of een (Latijns of Grieks) woord, maar de herkomst van de U weet ik niet.

 

Reacties

Jan op 19 september 2010 om 23:27

Dag René,

Niet alleen vroeger hoor, het is nog steeds het officiële SI-symbool voor potentiaalverschil.

Sommige bronnen hebben het over het Duitse "Unterschied", andere over het Latijn "Urgere" wat zoiets als "voortdrijven" betekent.

Maar een echt goede wetenschapshistorische bron hierover heb ik nog niet kunnen vinden. Ik heb een paar jaar geleden elders op internet al eens zo'n vraag gesteld, en die vraag én Google kwamen helaas niet verder dan bovenstaande.

Mocht iemand het (mét bronvermeldingen) wel kunnen duiden, héél graag.

Groet, Jan

Theo op 22 september 2010 om 12:13

Ik heb ook geen goed idee, maar vermoedde altijd dat de U een beetje snel/slecht geschreven V was. Kwam ook wel goed uit: zo bleef V voor dimensie Volt behouden en kwam U als nieuwe letter voor de grootheid/eigenschap spanning.

Maar misschien kwam deze gedachte wel voort uit het onstaan van het wortelteken (√ ) dat vroeger in het Duits als "r" werd geschreven voor "radix" en verwerd tot het huidige fraaie vinkje.

René op 28 september 2010 om 23:05

Als de letter U nog steeds officiële SI afkorting van potentiaalverschilis,waarom vind ik dan in proefstudeercursussen van bijvoorbeeld de TU/E ipv de U een V?

Je mag toch verwachten dat instellingen als een universiteit de officieel aanvaarde termen en afkortingen gebruiken?

 

Jan op 29 september 2010 om 08:46

1. weet je zeker dat het dan niet gaat over "potentiaal" in plaats van "potentiaalverschil" ?

2. Op dat niveau wordt veel Engelstalige vakliteratuur gebruikt. Daarin wordt standvastig (of hardnekkig zo je wil) vastgehouden aan V en ΔV. Zou voor een prof een reden kunnen zijn om dat in zijn Nederlandse syllabi vol te houden?

Groet, Jan

Sjoerd op 02 augustus 2023 om 08:40
Dag René,
Goede vraag. In aanvulling op Theo in Latijn wordt vaak de U als een V geschreven. Kijk maar eens op de oude gevelteksten in Rome. Op het bijgesloten voorbeeld worden Augustus en Europa ook met een V geschreven. Dus die U zou een slecht gelezen V van voltage kunnen zijn. 
Groet, Sjoerd
Theo de Klerk op 02 augustus 2023 om 09:05
In aanvulling: V is het SI symbool voor de eenheid van spanning, de volt.
SI heeft geen afspraak voor symbolen voor variabelen in formules. Al zijn bepaalde letters wel "gebruikelijk" en traditie.
Gebruikelijk is U = IR en dan weet elke fysicus wat er staat, Maar x = Yz mag ook - maar vertel dan wel dat x voor spanning staat, Y voor stroomsterkte en z voor weestand.

En voor de grap de alwetende (ook al weet ie het niet) ChatGPT eens gevraagd of ie in de krochten van zijn opgedoken internet wijsheid een antwoord weet te fabriceren:

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)