heleen
stelde deze vraag op
28 februari 2005 om 18:35.
Voor school heb ik de volgende opdracht gekregen:
Een batterij is een handige energiebron, maar wel een erg dure. Een kilowattuur elektrische energie uit het lichtnet kost nog geen 25 cent. Een kilowattuur energie uit een batterij heel wat meer. met een experimetn kun je de hoeveelheid energie die in een batterij zit opgeslagen meten. Als je verschillende soorten batterijen neemt kun je ze onderling vergelijken, en tot slot kon je misschien berkenen hoevvel een kilowattuur batterijenergie kost.
Ik heb een spanningsmeter en een stroomsterkte meter tot mijn beschikking. Ik kan dus het vermogen bepalen (d.m.v P=U.I). De formule voor energie is echter E=P.t Hoe kan ik nu de energie van de batterij berekenen zonder dat ik hoef te wachten voordat de hele batterij op is?
Reacties
Rob
op
28 februari 2005 om 20:24
Als U en I in de tijd gelijk zouden blijven, hoef je alleen nog maar te meten hoelang het duurt voor de batterij leeg is bij die belasting.Pas op: de spanning is voor de meeste batterijen nogal afhankelijk van de belasting. Sommige kunnen heel veel stroom leveren (alkaline), anderen veel minder
Jan
op
04 maart 2005 om 16:20
Vergeet niet de batterij te belasten door een weerstand in de stroomkring op te nemen (bijv. een lampje) anders sluit je de batterij mogelijk kort met eventueel een brandje tot gevolg.
Sluit de stroomkring via de stroommeter en de/het weerstand/lampje (in serie schakelen).
Meet de spanning over de serieschakeling van weerstand EN batterij. Op die manier meet je de totale spanning over het lampje en de inwendige weerstand van de batterij (= totale door batterij geleverde spanning).
Meet op gezette tijden spanning en stroom af die via P=U.I het vermogen geven.
Zet P uit tegen de tijd.
Als het lampje (na lange tijd) uiteindelijk uitgegaan is bepaal je de oppervlakte ingesloten door de P-t grafiek en de tijdsas (integreren).
Dit is een goede schatting voor de totale hoeveelheid energie opgeslagen in een volle batterij.